Читај ми!

Потерница за 14 Срба са Косова због ратних злочина

Основни суд у Пећи подигао је оптужницу против 14 Срба из Клине који се терете за тешко кривично дело ратног злочина почињеног током 1999. године на Косову и за њима је расписана потерница.

Осумњичени Срби су из региона Пећи, а потерница за њима је достављена свим полицијским станицама на Косову, укључујући косовске прелазе и аеродром у Приштини, јавља Радио Контакт плус из Косовске Митровице.

Суд у Пећи је ову одлуку донео у сарадњи са косовским специјалним тужиоцем за ратне злочине, а кривично дело које се осумњиченим Србима ставља на терет кажњиво је вишегодишњим затвором.

“Један број осумњичених је по полицијским оперативним сазнањима ван Косова, док се за друге осумњичене не зна пребивалиште,” наводи се у потерници која је достављена косовској полицији од стране суда а у коју је Радио “Контакт плус” имао увид.

Неки од Срба за којима је расписана потерница налазе се у иностранству.

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је Танјугу да косовско Специјално тужилаштво, које има надлежност када су у питању ратни злочини, има јако пуно предмета у којима се Срби гоне за ратни злочин и да овај случај из Пећи то потврђује.

“Суд је кривична дела квалификовао као кривично дело ратног злочина из члана 152. косовског кривичног закона који је на снагу ступио 1. јануара 2013. године.

Међутим, Пантовић указује на то да се ратни злочин може извршити само током рата, а да су ови извршени 1999. године.

"Овде долази у обзир само примена Кривичног закона СРЈ а не косовског који је рестриктивнији много"”, рекао је Пантовић.

Додаје да није изненађен.

"Имамо и “ђаковачку групу” од 15 лица за којима постоји потерница. Наилази један период у којем ћемо се суочити са малом лавином таквих кривичних поступака", рекао је Пантовић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи