Читај ми!

Пресуда Војиславу Шешељу 31. марта

Хашки трибунал ће изрећи 31. марта пресуду лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, саопштио је данас касно после подне тај суд.

У одлуци, коју је потписао председавајући судија Жан-Клод Антонети, властима Србије се налаже да "предузму све неопходне мере да обезбеде присуство оптуженог изрицању пресуде".

Званичном Београду веће је оставило рок до 15. марта да извести Трибунал о свим тешкоћама које би могао имати у спровођењу тог налога.

Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

У притвору Трибунала био је од 24. марта 2003, када се добровољно предао, а у новембру 2014. је привремено ослобођен до изрицања пресуде.

После једног неуспешног покушаја и штрајка глађу оптуженог, суђење Шешељу је почело у новембру 2007. године.

У завршној речи, марта 2013. године, тужиоци су затражили да Шешељ буде осуђен на 28 година затвора, а оптужени, који се бранио сам, да буде ослобођен.

Шешељ је оптужен за прогон несрба на политичкој, расној и верској основи, депортацију и нехумана дела као злочин против човечности.

Оптужница га терети и за кршење закона и обичаја ратовања – убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Поред судије Антонетија из Француске, у већу које ће изрећи пресуду су и судије Флавија Латанци из Италије и Мадаје Нијанг из Сенегала.

Судија Нијанг није био члан већа током суђења Шешељу, већ је именован пошто је, по окончању процеса, из већа, на Шешељев захтев, био изузет судија Фредерик Хархоф из Данске.

Посебно веће Трибунала је, крајем августа 2013, усвојило Шешељев захтев за изузеће Хархофа, оцењујући да је тај судија – писмом пријатељима које је процурило у данској штампи, у којем је критиковао последње ослобађајуће пресуде Трибунала – "показао пристрасност у корист осуђујућих пресуда".

У том тренутку, судија Хархоф је са осталим члановима већа одлучивао о пресуди Шешељу, која је требало да буде изречена 30. октобра 2013.

После Хархофовог изузећа, изрицање пресуде одложено је на неодређено време, док се нови судија Нијанг није упознао са предметом, читајући читав спис и гледајући видео-снимке суђења.

Више пута током процеса, Шешељ је тврдио да је Трибунал прекршио његово право на суђење у разумном року и тражио је да му због незаконито дугог држања у притвору буде исплаћена одштета од 12 милиона долара.

Од 2012, Шешељ је има здравствених тегоба, а 6. јануара те године позлило му је у притвору Трибунала у Схевенингену.

После указане хитне помоћи био је пребачен у болницу у Лајдену, где му је био хитно уграђен, како је рекао, "унутрашњи дефибрилатор", односно апарат за регулисање срчаног ритма.

Пре него што је, у новембру 2014, био пуштен у Србију на привремену слободу, Шешељу је у Хагу био дијагностикован тумор на јетри.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво