Ухапшен ветеринар из Чајетине због трихинелозе

Полиција је по налогу Тужилаштва ухапсила 60-годишњег ветеринара из Чајетине, за кога се сматра да је одговоран за епидемију трихинелозе, јер није на прописан начин прегледао узорке дивље свиње за коју се испоставило да је била заражена трихинелом.

Ветеринару Д. К. (60) из Чајетине, као одговорној особи у Ветеринарској станици у тој општини, одређен је полицијско задржавање у трајању од 48 сати, саопштило је Основно јавно тужилаштво у Ужицу.

Након извршених провера околности које су довеле до појаве епидемије трихинеле на територији Чајетине, полицијски службеници Полицијске управе (ПУ) у Ужицу ће, по налогу Основног јавног тужиоца у том граду, против одговорног лица у Ветеринарској станици Чајетина Д. К. поднети кривичну пријаву због кривичног дела тешко дело против здравља људи.

Тужилаштво наводи да постоје сумње да Д. К, приликом вршења прегледа узорака одстрељених дивљих свиња који су у ту установу донети 30. новембра, није извршио преглед тих узорака на прописани начин.

У саопштењу се наводи да тај ветеринар није примењенио метод дигестије, која је обавезна за преглед узорака дивљих свиња, чиме је пропустио да утврди присуство паразита трихинела у узорцима достављеног меса.

Он је затим издао неистиниту потврду да је преглед извршио применом методе дигестије и да у прегледаним узорцима није утврђено присуство паразита трихинела.

Таквим поступањем осумњичени Д. К. је довео до тога да се заражено месо одстрељене дивљачи даље преради и искористи за прављење месних прерађевина, које је конзумирао већи број особа, код којих су се потом развили симптоми трихинелозе.

Полицијски службеници ПУ Ужице, по захтеву Основног јавног тужилаштва у том граду, и даље врше провере поступања одговорних лица у Ловачком удружењу Златибор у вези са одстрелом спорне дивљачи.

Након извршених провера против одговорних лица ће бити поднете одговарајуће пријаве, у случају да се утврди да постоје основи сумње да је неко од одговорних лица учинио кривично дело или привредни преступ, каже се у саопштењу.

До последњих дана јануара, око 200 људи се јавило са одређеним здравственим тегобама, а код више од 100 је лабараторијским испитивањем доказано присуство трихинелозе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво