Павловић: Хиљаде Муслимана страдале у пробоју из Сребренице

На суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, вештак одбране Душан Павловић остао је при главном исказу, који је дао у децембру прошле године, да је при пробоју из обруча Војске Републике Српске око Сребренице, у јулу 1995, погинуло "најмање 4.000-5.000" бораца Армије БиХ и цивила.

По оптужници која генерала Младића (73), тадашњег команданта ВРС, терети за геноцид у Сребреници, та војска је у данима пошто је, 11. јула 1995, заузела енклаву, око 7.000 заробљених Муслимана пребацила на више локација код Зворника и организовано стрељала.

У колони која се, од 12. до 17. јула 1995, пробијала из обруча око Сребренице ка Тузли било је, како се чуло раније током суђења, до 15.000 муслиманских мушкараца, од којих је трећина била наоружана.

Током данашњег унакрсног испитивања, заступник оптужбе указивао је на чињеничне нетачности у Павловићевом извештају, тврдећи да сведок није истинито наводио исказе очевидаца о нестанку или страдању муслиманских мушкараца из колоне која се пробијала ка Тузли.

Тужилац је навео изјаве сведока да су сребренички Муслимани, који су, по Павловићу, страдали у "борбеним дејствима при пробоју", заправо "заробила ВРС" и да су "пали као жртве масовног погубљења".

Потврђујући да је, при састављању извештаја, знао за те изјаве, Павловић је одговорио: "Ово је моја претпоставка".

На тужилачеву примедбу да је та сведокова претпоставка "погрешна", Павловић је узвратио да "не може тврдити да је 100 одсто погрешна претпоставка да постоји могућност да су погинули у борби".

"Ако је судско-истражна радња доведена до краја и ако је утврђено да су тако страдали, не спорим то уопште", додао је вештак одбране о верзији догађаја коју му је изложио тужилац.

После Павловића, одбрана генерала Младића пред судије је извела свог следећег сведока, полицајца из Приједора Милета Матијевића, који ће исказ наставити сутра.

Оптужница генерала Младића терети и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи