Читај ми!

Испитивањем вештака одбране настављено суђење Младићу

Хашки процес против Ратка Младића настављен је, после празничне паузе, унакрсним испитивањем вештака одбране за нестале после пада Сребренице Душана Павловића.

У главном исказу, који је дао у децембру прошле године, Душан Павловић је тврдио да је приликом пробоја обруча Војске Републике Српске око Сребренице, у јулу 1995, погинуло "најмање 4.000-5.000" бораца Армије БиХ и цивила.

Према оптужници која генерала Младића (73) терети за геноцид у Сребреници, Војска Републике Српске је, у данима након 11. јула 1995. када је заузела енклаву, око 7.000 заробљених Муслимана пребацила на више локација код Зворника и организовано стрељала.

У колони која се, од 12. до 17. јула 1995, пробијала из обруча око Сребренице ка Тузли било је, како је наведено раније током суђења, до 15.000 муслиманских мушкараца, од којих је трећина била наоружана.

Побијајући тврдње вештака одбране, тужиоци су указивали да је Павловић своје закључке о страдању конкретних особа при пробоју из Сребренице доносио на основу непотпуних података и изјава очевидаца.

Заступник оптужбе навео је неколико примера, попут изјаве удовице једног од страдалих Муслимана, да су њеног супруга српски војници од породице раздвојили крај базе Унпрофора у Поточарима, где су се цивили из Сребренице склонили после пада енклаве.

Павловић, који је тврдио да је та особа погинула у колони Армије БиХ која се пробијала, одговорио је да се "бавио изјавама људи из колоне, а не жена".

На примедбу тужиоца да су мушкарци из колоне могли погрешно идентификовати особе које су страдале, будући да су били под сталном ватром и страховали за своје животе, Павловић је узвратио да је "то могуће", али је и нагласио да су се "ти људи познавали" и да су "као комшије ишли заједно".

Сведок је напоменуо и да су муслимански мушкарци из колоне "имали четири године ратног искуства" и да су "већ били навикли на смртну опасност".

Павловић је закључио да су се у различитим масовним гробницама повезаним са падом Сребренице нашли и посмртни остаци особа погинулих приликом пробоја.

Тужилац је то одбацио и тврдио да су се делови тела убијених у масовним погубљењима, попут оног у селу Кравица, могли наћи у различитим гробницама зато што су српски војници на жртве бацали експлозивне направе.

"Да, уколико ручна бомба може да разнесе тело на комаде, али ја то не знам, то би требало да каже патолог", прокоментарисао је вештак одбране.

Павловић је остао при свом исказу да су "хиљаде људи погинуле при пробоју" и да "постоји могућност да су покопани у масовне гробнице".

У случају једног мушкарца, за којег је Павловић тврдио да је страдао у колони при пробоју, а да је пронађен у масовној гробници, заступник оптужбе рекао је да је реч о грешци у обележавању посмртних остатака при ексхумацији, што је писмом потврдила Међународна комисија за нестале.

"Мени ово говори да Међународна комисија прави грешке. Шта значи да су погрешно обележили кости? Колико је још тих грешака? Невероватно је ово што сте ми прочитали", рекао је на то сведок.

Тужилаштво ће унакрсно испитивање Павловића окончати сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво