Оливеру Ивановићу девет година затвора

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић осуђен на девет година затвора у поступку који се против њега и четворице Срба више од годину дана водио за најтежа кривична дела, међу којима је и ратни злочин над цивилима. Ивановић је осуђен за убиства Албанаца у јужном делу Косовске Митровице априла 1999. године. Ослобођен је оптужби за убиство и покушај убиства 2000. године. Остала четворица ослобођена оптужби.

Еулексов суд у Косовској Митровици осудио је Оливера Ивановића на девет година затвора због убистава групе Албанаца у јужном делу Косовске Митровице априла 1999. године. Истовремено, ослобођен је за други случај убиства и покушаја убиства из 2000. године.

Ивановић остаје у кућном притвору до правоснажности пресуде, одлучило је судско веће. 

Како се наводи у образложењу пресуде, о догађају у Јужној Митровици су "ван сваке сумње" утврђене чињенице да је "14. априла организовано чишћење Јужне Митровице у циљу убијања и протеривања Албанаца".

"Тога дана бројне албанске породице су силом избачене из својих кућа и изведене на улицу. Жене, деца и старија лица су издвојени од мушкараца и наређено им је да оду на аутобуску станицу, а 15 мушкараца је задржано на улици. Група од шест Албанаца је одвојена и речено им је да оду у Албанију. Тога дана Оливер Ивановић је био на контролном пункту у том делу Митровице. Он је носио плаву униформу и био је наоружан", истиче се у образложењу.

Како се наводи, "један од припадника паравојне формације је питао Ивановића: 'Шта ћемо, шефе, да радимо са њима?', а Ивановић је одговорио: 'Што ме питаш, поступи по наређењу.'"

"Деветорица Албанаца су одведена, двојица по двојица. Убијена су четири Албанца. Оливер Ивановић је био свестан операције убијања и протеривања цивила, и он је вољно поступао по плану знајући да ће бити убистава", наводи суд.

Истакнуто је да је Ивановић био "у добром менталном здрављу", мада се "није могло установити ван сваке сумње да је поступао у својству вође и лидера српских парамилитараца, и да је подстрекавао групу или им наређивао".

Како стоји у пресуди, Оливер Ивановић је проглашен кривим за ратни злочина. 

Како јавља дописник РТС-а, судско веће којем је председавала судија Роксана Комша, ослободило је оптужби пензионисаног пуковника МУП-а Драгољуба Делибашића.

Оптужби су ослобођени и професор Александар Лазовић, правник Небојша Вујачић и адвокат Илија Вујачић, који су се такође теретили да су током 1999. и 2000. године починили више кривичних дела против албанских цивила. Они ће одмах бити пуштени на слободу.

Изрицање пресуде Оливеру Ивановићу, заказано за 10 часова, било је накратко одложено због техничких проблема. Рад је настављен без озвучења у судници. 

Око зграде Основног суда у Косовској Митровици подигнут је висок ниво безбедности.

Поред великог броја чланова породица, пријатеља, грађана и новинарских екипа, изрицању пресуде Ивановићу и осталим оптуженима присуствовали су и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Душан Козарев и официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић.

Поводом пресуде реаговали су бројни српски званичници и политичке партије.

Адвокати: Пресуда на граници скандала

Адвокати Оливера Ивановића, Љубомир Пантовић и Небојша Влајић, изјавили су да је пресуда на граници скандала, као и да је тиме тужилачка фарса која је трајала скоро две године постала судска фарса.

Пантовић је новинарима рекао да је после одлуке суда потпуно јасно да је права мета био Оливер Ивановић, док су остали оптужени ту били "као декор".

"Чули сте образложење пресуде која је невероватна, ја 21 годину радим овај посао, а још нисмо чули да је могуће да суд каже да Оливер Ивановић није командовао, није наређивао, извршио ниједно убиство, а да је ипак крив. То је заиста несхватљиво образложење суда", рекао је Пантовић.

Додао је да су браниоци у паузи разговарали неформално са јавним тужиоцем, који је заступао оптужницу и да је "и он зачуђен таквим образложењем суда".

"Ја не знам како ће суд образложити свој став да је Оливер Ивановић крив. Пресуда је на граници скандала", рекао је Пантовић истакавши да ће одбрана учинити све да у жалбеном поступку пресуду обори и да исход поступка буде у корист Ивановића.

Адвокат Небојша Влајић оценио је да је данашњом пресудом једна тужилачка фарса, која је трајала скоро две године, постала судска фарса. "Веровали смо да суд може да се издигне изнад политике, изнад интереса неких кругова који су ту пресуду прижељкивали, а нажалост, то се није десило", рекао је Влајић.

Једино је, каже, утврђено, по мишљењу суда, да је Ивановић био на лицу места. "Присуство неком догађају није довољно да установи вашу одговорност. Кривично дело се не може учинити присуством", рекао је Влајић.

Најавио је да је следећи корак да се изјави жалба, а рок за жалбу почиње од тренутка када се писмена пресуда достави. "То ће вероватно бити у наредних месец или два дана, а кућни притвор му је продужен до правоснажности пресуде", рекао је Влајић.

Ксенија Божовић, заменица председника Грађанске иницијативе СДП очекује да ће следећа пресуда бити у Ивановићеву корист.

"Ово је скандал. Ми ћемо наставити даље да му пружамо максималниу подршку, али са овог места очекујемо и поручујемо Влади Републике Србије, Канцеларији за КиМ да под хитно предузму кораке и пруже му подршку и укључе се у даљи судски процес који ће да траје", рекла је Божовићева.

Делибашићев адвокат Миодраг Бркљач уверен је да пресуда не може да опстане у другостепеној фази. "Разлози које је дао суд приликом образлагања пресуде, који представљају резиме, како је судија рекла, су прилично штури и из њих се не може богзна шта видети. Али, пошто ја знам суштину и садржину овог предмета, ја сам дубоко уверен да таква пресуда не може да опстане у другопстепеној фази и да ће се ту вероватно нешто мењати", рекао је Бркљач.

Ивановић је ухапшен у јануару 2014. године, а суђење пред Основним судом у Косовској Митровици почело је 18. децембра исте године.

Ивановић и Делибашић су се налазили у кућном притвору, док су се остала тројица Срба до суђења бранила са слободе.

Судски процес је трајао више од годину дана.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара