Читај ми!

Холандска влада: Специјални суд за ОВК биће у Хагу

Седиште Специјалног суда за ратне злочине које је починила тзв. Ослободилачка војска Косова (ОВК) биће у Хагу и требало би да почне да ради ове године. Tу најаву су поздравили холандски званичници истакавши да је важно да правда буде задовољена.

Пред Специјалним судом, како се наводи, водиће се процеси за злочине почињене током и непосредно после сукоба на Косову.

У саопштењу холандске владе наводи се да ће се процеси водити за "тешке злочине које су наводно починили припадници Ослободилачке војске Косова над етничким мањинама и политичким противницима 1999–2000. године".

Наводи се да је холандска влада овим практично одговорила на захтев ЕУ да тај суд буде на територији Холандије.

"Неки делови косовског друштва можда виде могуће осумњичене као борце за слободу и постоји могућност да се сведоци осете угроженима на Косову. Због тога је размотрена могућност суђења ван Косова", прецизира се у саопштењу.

Холандски министар спољних послова Берт Кундерс је тим поводом нагласио да је "важно да правда буде задовољена".

Кундерс и министар за безбедност и правду Ард ван дер Стор навели су да Холандија верује да има "посебну одговорност као земља домаћин бројних међународних и других специјалних кривичних судова и трибунала".

"Ово је добра прилика да обезбедимо коначно задовољење правде и људе позовемо на одговорност за злодела која су починили", поручио је Ван дер Стор.

Суд који ће чинити међународне судије успоставља се у складу са косовским законом, напомиње се у саопштењу и додаје да то значи да то неће бити међународни трибунал, већ косовски национални суд који спроводи правду ван Косова.

Та правосудна институција ће, напомиње се, радити у складу са највишим међународним стандардима процедуралног права, а осуђене особе неће издржавати казну у Холандији.

Градоначелник Хага Јозијас ван Артсен поздравио је успостављење суда у, како је навео, граду мира и правде.

"Све док нема правде, не може бити ни истински трајног мира. Зато је од највеће важности да овај суд ради у нашем граду", поручио је он.

Иначе, суд ће бити смештен у згради где је некада био Европол чим буде изграђен део у ком ће бити судница, а до тада седиште суда ће бити на некој другој локацији у Хагу.

Одлука да суд буде у Хагу донета је након консултација између ЕУ, косовских и холандских власти, а финансираће се из средстава ЕУ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво