Без сукоба антифашиста и ултрадесничара

У центру Београда одржани одвојени протести присталица антифашистичких и десничарских удружења. Скупови протекли без већих инцидената. Полиција обезбеђивала протесте и привела 34 особе, међу којима 10 странаца.

Кордон полиције у Васиној улици раздвајао је присталице антифашистичких и десничарских удружења, која су одржала одвојене протесте у Београду.

Присталице организације "Антифашистичка кампања" одржали су скуп на платоу код Филозофског факултета, док су присталице организације "1389" свој протест због хапшења Радована Караџића изразиле на Тргу Републике.

Припадници антифашистичког покрета поручили су да су они брана фашизму у Србији и да су ту да би се борили за слободу од репресије, за равноправност и солидарност.

Председник Савеза јеврејских општина Александар Нећак рекао је да Србија никада није била нити ће икада бити фашистичка.

Према његовим речина, Савез јеврејских општина тражиће да се донесе закон који ће забранити неонацистичке манифестације и истицање неонацистичких симбола.

Театролог Јован Ћирилов рекао је да је против фашизма марширао и 27. марта 1941. као десетогодишњак. 

Међу окупљенима били су професор Факултета политичких наука Иво Висковић, председница НУНС-а Надежда Гаће, посланици Ненад Чанак, Срђан Миливојевић, Жељко Ивањи и Ненад Констатиновић, председник Грађанских иницијатива Миљенко Дерета и други.

Активисти Кампање носили су транспаренте "У одбрану свог града против фашистичког смрада" и "Смрт фашизму", као и заставе Београда и ЕУ.

Шетњом до спомен обележја убијеним антифашистима Београда на Теразијама, одата је пошта свим жртвама фашистичких злочина.

Десетак минута раније почела је и уобичајена шетња "Покрета 1389" који свакодневно протестују због хапшења хашког оптуженика Радована Карџића. Они су отишли до Храма светог Саве, где је одржан молебан српским жртвама.

Јаке полицијске снаге обезбеђивале су и "Антифашистичку кампању" и практично онемогућили додир две групације.

Антифашистички скуп почео је у 16.30, а цео Плато је окружила полиција која је спречила долазак неофашистичких групација чији је скуп називом "Српски марш 2008" био забрањен.

Више од 2. 500 полицајаца обезбеђивало центар града. Већих инцидената није било.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво