Захтев за спровођење истраге случају “Ашнер”

Захтев за спровођење истраге против Миливоја Ашнера, шефа полиције у Славонској Пожеги у време НДХ, који се сумњичи за геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, достављен је Већу за ратне злочине Окружног суда у Београду.

Портпарол суда Ивана Рамић прецизирала је да је Тужилаштво за ратне злочине суду доставило захтев за спровођење истраге против Ашнера, који је заведен у уписник суда и који је добио пословни број.

Рамићева је објаснила да ће у даљем току поступка предмет бити додељен поступајућем судији, који ће пошто размотри наводе захтева и приложене доказе одлучити о даљим поступцима.

Ашнер, један од десет најтраженијих нациста који се налази у Аустрији, сумњичи се за монструозне злочине у Славонској Пожеги над заробљеним Јеврејима, Србима и Ромима.

Уколико истражни судија покрене истрагу против Ашнера стећиће се услови да Министарство правде затражи његово изручење од Аустрије.

Ашнер се сумњичи да је током Другог светског рата, од 1941. до 1942. године починио кривична дела геноцида и злочина против човечности - убиства, мучења, протеривања, прогањања и затварање Срба, Јевреја и Рома у концентрационе логоре.

Изручење Ашнера због злочина током Другог светског рата, тражила је и Хрватска, али су је аустријске власти одбиле уз образложење да не може бити изручен тој земљи зато што је аустријски држављанин.

Касније се испоставило да Ашнер није аустријски држављанина, па је његово изручење одбијено јер је превише болестан да би издржао суђење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво