Војни полицајац: Случајно смо срели Андреја Вучића

Војни полицијац Саша Јовановић изјавио је, као сведок на суђењу жандармима за напад на брата премијера Србије Андреја Вучића, да је у време Параде поноса 2014. године био ангажован у обезбеђењу премијера, а да се тога дана са Андрејем Вучићем случајно срео.

Јовановић је у Вишем суду у Београду рекао да је у тренутку инцидента радио посао претходнице обезбеђења премијера и да је био са колегом када су се случајно срели са Андрејем Вучићем и још једном, тада непознатом особом, за коју се испоставило да је брат градоначелника Београда Предраг Мали.

Он је казао да су се сви кретали у истом правцу и да су Вучић и Мали ишли неколико корака испред њих.

Јовановић је казао да је видео жандарме како стоје на раскрсници Бирчанинове и Светозара Марковића, да су стајали у мањим групама и да су им штитови били наслоњени на дрво код раскрснице, као и да је једна старија госпођа без проблема прошла поред њих.

Војни полицајац је додао да су се двојица најближих жандарма, у тренутку када су им Вучић и Мали пришли на око један метар, фокусирали на њих и питали их ко су и шта траже.

Јовановић је казао да је Вучић показао личну карту, казао да иде код родитеља у Крунску улицу и да не жели никакве проблеме. Додао је и да су он и његов колега стали лево и десно од Вучића и Малог, да је он из џепа извадио легитимацију, подигао руке изнад главе и казао: "Колеге, ја сам из Војне полиције, на задатку смо".

Он је додао и да је ставио руку између Вучића и жандарма када су жандарми кренули да их гурају штитовима, јер је у том тренутку видео да ка њима двојици "иде пендрек".

Како је казао, жандарми су почели да их ударају, прибили су их уза зид и да је он осетио ударац, због чега му је испао пиштољ на земљу.

У неком тренутку осетио је ударац у главу, због чега је пао на бок и видео поред себе цивила којем жандарм држи ногу на глави.

Он је казао да је поново из џепа успео да извади легитимацију и да је викао да је из Војне полиције, али да се ни тада нико на то није обазирао. Ударци су престали, након чега је успео да се придигне и тражи лекарску помоћ, као и да види колегу који је са Вучићем ушао у хаустор оближње зграде, али да нико није желео да му помоћ пружи већ да су га жандарми до зграде гурали.

Јовановић је рекао да је у хаустору затекао колегу који је био обливен крвљу коју је брисао пешкиром, да је и он био обливен крвљу, а да је Андреј Вучић био видно повређен.

Тада је, према његовим речима, позвао још једног колегу да возилом дође по њих, а његов повређени колега позвао је надређеног старешину.

Како је објаснио, када су њихови надређени дошли, отишли су у Владу Србије, где им је указана прва лекарска помоћ и где је дошао командант Жандармерије Миленко Божовић са још неким жандармима и извинио се у њихово име.

Он је додао да је на питање премијера Александра Вучића шта се десило, један од жандарма казао да је задобио ударац, а да му је Јовановићев колега рекао да лаже.

Јовановић је рекао да су након тога отишли на ВМА, где су детаљно прегледани, а сутрадан га је Божовић звао и рекао да је прегледао снимке, да је видео шта се догодило и да је упутио још једно извињење.

Адвокат жандарма: Видећемо шта ће бити када буду сведочили очевици

Адвокат Владимир Домазет, бранилац једног од жандарма оптужених за напад на Андреја Вучића, изјавио је да ће се тек видети шта ће се догађати када на суд дођу, како је рекао, прави сведоци, односно очевици инцидента на Паради поноса.

"Ови цивили (Андреј Вучић и брат градоначелника Београда Предраг Мали) су покушали да прођу силом и у томе су учествовали и војни полицајци који се нису представили на прави начин", рекао је Домазет новинарима испред Вишег суда.

Адвокати одбране жандарма данас су на суђењу уложили приговор због серије питања одбране које је суд одбацио и на које војни полицајци нису одговарали због тајних података о задатку који су тог дана имали.

Они су тражили да се скине ознака тајности и да се војним полицајцима дозволи да говоре о том задатку, јер сматрају да је то кључно за случај.

Пред Вишим судом у Београду настављено суђење осморици припадника Жандармерије који се терете за напад на браћу премијера и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, као и двојицу припадника војне јединице Кобра током Параде поноса 2014. године.

Жандарми су оптужени да су као саизвршиоци починили кривично дело напада на војно лице у вршењу службе у стицају са кривичним делом злостављања и мучења.

Окривљенима се оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду на терет ставља и кривично дело злоупотребе службеног положаја.

Сви окривљени су на рочишту крајем августа негирали кривицу и истакли да су 28. септембра 2014. године поступали по закону, без прекомерне употребе силе. 

Суђење ће бити настављено 25. децембра.    

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво