У случају “Шкорпиони” сведочили полицајци

У наставку суђења припадницима некадашње јединице "Шкорпиони" за злочин у Подујеву, сведочили су полицајци који су обавили увиђај у дворишту породице Гаши где је марта 1999. убијено 14 албанских цивила.

Сведок Радислав Јанковић рекао је пред Већем за ратне злочине Окружног суда у Београду да је као криминалистички техничар у полицији у Подујеву, био на увиђају у неколико кућа и једној чајџиници у том месту.

"У дворишту је било много чаура. Избројали смо, колико се сећам 19 тела. Петоро деце је било живо, то сам сазнао када је дошао лекар", рекао је Јанковић.

Казао је да је сликао место злочина и да је прекинуо када је видео троје убијене деце, наводећи да му је било тешко.

"Нисам знао ко је убио те цивиле. Мени је изгледало као да су ишли редом, од куће до куће и убијали", посведочио је он.

За јединицу "Шкорпиони" чији се припадници терете за тај злочин сведок је казао да је чуо наводећи да је 28. марта 1999. године када су цивили убијени видео униформисане особе и аутобус који је био паркиран у близини станице полиције у Подујеву.

"Били смо у станици када се чула пуцњава. Изашли смо и видели те униформисане људе како лупају наша службена кола. Онда су почели да нас псују и терају", рекао је Јанковић наводећи да је три дана касније када је обављен увиђај чуо да су они убили те цивиле.

Полицајац Милан Анастасијевић рекао је да је полицији 28. марта стигла анонимна дојава о убиству, али да је увиђај вршен два или три дана касније.

Он је казао да је у дворишту породице Гаши видео 14 лешева, а још пет тела увиђајна екипа затекла је у две оближње куће и једној чајџиници.

Упитан да ли зна ко је то урадио и да ли је видео нешто необично тог дана, сведок је одговорио да је у Подујеву током НАТО бомбардовања било различитих униформи, свакодневних "пушкарања" и да се тај дан није разликовао од осталих.

Оптужени за злочин у Подујеву су Жељко Ђукић, Драган Медић, Драган Боројевић и Миодраг Шолаја.

Они се терете да су као припадници јединице "Шкорпиони", која је дејствовала у саставу министарства унутрашњих послова Србије, 28. марта 1999. године у двориштву породице Гаши у Подујеву пуцали у цивиле, међу којима је било 19 жена и деце.

Том приликом убијено је 14 особа, док је петоро деце преживело злочин.

Команда МУП-а у Подујеву је одмах по сазнању о том догађају вратила припаднике јединице "Шкорпиони" са Косова и Метохије.

Суђење се наставља сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво