Читај ми!

Јањић негирао злоупотребе са Дулићем и Дробњаком

Некадашњи заменик министра за заштиту животне средине и просторног планирања Небојша Јањић негирао је оптужбе које га терете да је 2009. године, заједно са тадашњим министром Оливером Дулићем и директором "Путева Србије" Зораном Дробњаком, злупотребио службени положај приликом издавања дозвола за рад предузећу "Нуба инвест".

Излажући своју одбрану пред Специјалним судом у Београду Јањић је рекао да је оптужница против њих апсурдна, тврдећи да "Нуба инвест" није ни на који начин доведена у повољнији положај како то тврди тужилаштво, преноси Танјуг.

"Апсурдни су наводи оптужнице да смо се ми договорили како да овом продузећу обезбедимо противправну корист од око 70.000 евра , па то је неколико десетина пута мање од онога што су та предузећа инвестирала у инфраструктуру", навео је Јањић.

Јањић је нагласио да је према свим предузећима био исти став и да "Нуба инвест" није била у повлашћеном положају у односу на остала предузећа, већ је само прва предала документацију.

Јањић сматра да је тужилаштво хтело да им "инпутира да су радили нешто против државе", али је то покушао да оспори сагласносним мишљењем Војске Србије и БИА које су дали поводом прикључења телеоптичке мреже оператера друге државе.

Такође је нагласио да нико није био меродавнији од њега за примену Закона о планирању и изградњи јер га је он писао, те да полиција, која је писала кривичну пријаву позивајући се на Закон, није његове одредбе разумела.

"Ти наводи су апсурдни да не кажем смешни, ми смо на то указивали и заменику тужиоца...", напоменуо је Јањић. Бивши заменик министра је детаљно негирао тачку по тачку оптужнице образлажући прописе, поступке, процедуре неоходне за издавање локацијске дозволе.

На почетку суђења у јуну кривицу су негирали и Дулић и Дробњак.

Дулић је детаљно изнео своју одбрану, а Дробњак ће то учинити у наставку суђења.

Дулић се терети да је дао усмени налог Јањићу да се издају локацијске и грађевиснке дозволе за постаљање оптичких каблова словеначком предузећу "Нуба инвест", иако оно није имало неопходну документацију у складу са Законом о планирању и изградњи и Законом о јавним путевима.

Јањић је прихвато усмени налог Дулића, а Дробњак је 18. септембра 2009. издао спорне дозволе иако за то нису били испуњени неоходни услови, сматра Тужилаштво.

Према тврдњама Тужилаштва, издавањем захтеваних дозвола "Нуби" је омогућено да приступи изградњи оптичке мреже каблова на државним путевима којима управљају "Путеви Србије" и то на најважнијим коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом.

На тај начин, према наводима оптужнице, предузеће "Нуба инвест" је стекло доминацију над јавним путевима и њиховој експлоатацији, као и повлашћени положај у односу на друге заинтересоване инвеститоре који су се министарству обраћали са истим захтевима.

Дулић, Јањић и Дробњак терете да су на овај начин прибавили имовинску корист у износу од преко осам милиона динара.

Оптужени су за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвржилажтву, за које је запрећена казна од две до 12 година затвора.

Истрага против Дулића и осталих покренута је у септембру 2012. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво