Читај ми!

Пожар у Дому старих у Миријеву, повређено шесторо

Шест особа, међу којима и два ватрогасца, повређено је у пожару који је рано јутрос избио у Дому старих у београдском насељу Миријево. Иако нису животно угрожене две особе су задржане у болници. У Управи за ванредне ситуације кажу да су пролетос контролисали објекат и да су утврдили да он није противпожарно сигуран. Представници Инспектората социјалне заштите најављују да ће због инцидента власнику старачког дома суспендовати лиценцу на три месеца. У мају су контролисали ту установу, али, тврде, није било неправилности.

Тешке телесне повреде задобиле су две жене, кориснице Дома. Оне су биле без свести, а једна од њих је задобила опекотине по целом телу.

Повређене жене збринуте су на реанимацији Ургентног центра. Због удисања дима три особе су збринуте на ВМА, међу њима су и двојица ватрогасаца.

Једна особа је због срчаних проблема смештена у КБЦ "Звездара". Пожар је угашен, а саобраћај у околини Дома нормализован.

Пожар је избио на другом спрату и брзо се проширио на кров. Унутра су била двадесет два корисника и две медицниске сестре. Марко Јакшић је из суседне куће чуо галаму и одмах потрчао да помогне.

"Прескочио сам ограду и утрчао сам горе у кућу. Ту сам налетео на неке раднице које су покушавале да активирају неки апарат за гашење пожара, међутим, успаничиле су се. Ја сам узео и активирао... Гасио сам колико сам могао док ме дим није истерао назад, нисам имао никакву заштитну маску ништа", прича Марко.

Директор Дома старих, који није желео да се представи, рекао је новинарима да су три припадника сектора за ванредне ситуације и две станарке превезене у болницу, преноси Танјуг.

"Три станарке превезене су у здравствене установе и све се осећају добро. Две ће бити отпуштене до краја дана, док ће трећа, зато што је срчани болесник, превентивно остати на посматрању", рекао је директор.

Како је објаснио, пожар је избио у чајној кухињи на трећем спрату, а претпоставља се да је узрок један од електричних апарата.

Прва је, како је објаснио, реаговала дежурна сестра-неговатељица, али пожар се врло брзо проширио из кухиње ка дрвеној конструкцији крова и дневном боравку.

Спаваће собе корисника Дома нису захваћене ватром.

Ватрогасне екипе су врло брзо изашле на терен, те је пожар убрзо локализован, а у изношењу станара комшије су прве притекле у помоћ.

Сви станари пребачени су још током ноћи у један од миријевских хостела.

Заменик секретара за здравство Александар Стефоски рекао је да ниједна од особа није животно угрожена. "У фази су обсервације и дијагностике и у складу са потребама наставиће се даље лечење", рекао је Стефоски који је са заменицом председника Скупштине града Београда Андреом Радуловић обишао повређену суграђанку.

Пооштрени услови за противпожарну сагласност

У Управи за ванредне ситуације кажу да су код оваквих објеката пооштрени услови за добијање противпожарне сагласности. Раде Милошевић из Управе каже да су пролетос били у прегледу поменутог објекта и наложили одређене мере.

"Ми смо њима наложили за пројектну документацију која треба да буде усклађена по противпожарним стандардима, односно да буду обухваћени законом о заштити од пожара и потом да све то што је пројектовано изведе на самом објекту... За сада нису то урадили, односно нису имали до момента пожара", рекао је Милошевић.

У Инспекцији социјалне заштите кажу да је лиценца власнику издата 5. марта прошле године и да је у том тренутку имао сву неопходну документацију. Инспектори су ове године били у контроли.

"Контрола је била непосредно у мају месецу где су инспектори социјалне заштите констатовали да се пружају услуге у складу са утврђеним нашим стандардима да нема одступања у броју корисника и броју и структури запослених у односу на решења и да је квалитет пружене услуге на завидном нивоу", каже инспекторка социјалне заштите Нена Дармановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво