Караџићу дозвољен увид у архиве УН

Уједињене нације дозволиле одбрани Радована Караџића да истражи поједина документа у арвихи те организације која се тичу, како тврди Караџић, његовог споразума о имунитету са Ричардом Холбруком.

Одбрани бившег председника Републике Српске Радована Караџића, Уједињене нације дозволиле су увид у архиве те организације која се тичу његовог, како тврди Караџић споразума о имунитету са америчким дипломатом Ричардом Холбруком, наведено је у Караџићевом поднеску који је објавио Хашки трибунал.

"Уједињене нације су коначно прегледале своја документа и дозволиле да се поједина од њих обелодане", навео је Караџић у поднеску Жалбеном већу Хашког трибунала којим од тог већа тражи да одложи одлучивање о његовој жалби поводом споразума који је, наводно, имао са Холбруком, како би уз помоћ нових доказа из УН допунио свој жалбени поднесак.

Караџић је обавестио Жалбено веће да је затражена документа, која правна канцеларија УН треба мејлом да пошаље његовом правном саветнику, требало да буду достављена до 29. септембра, али да до данас нису стигла.

Бивши председник Републике Српске је оценио да ће му по приспећу ових докумената требати три дана да допуни своју жалбу.

Тужилаштво Хашког трибунала успротивило се Караџићевом захтеву, наводећи да споразум Караџић - Холбрук, и да постоји, не би утицао на процес против њега.

Караџић је 25. маја упутио судском већу захтев да оптужница против њега буде одбачена, наводећи да му је Холбрук 1996. године обећао имунитет од кривичног гоњења уколико се буде повукао из јавног живота.

Судско веће је одбило његов захтев и закључило да бивши лидер босанских Срба није успео да докаже да је Холбрук радио у име Савета безбедности Уједињених нација, па је Караџић упутио жалбу петочланом Жалбеном већу Трибунала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво