Читај ми!

Убици Тијане Јурић 40 година затвора

Драган Ђурић осуђен је на 40 година затвора због убиства и покушаја силовања Тијане Јурић, јавља извештач РТС-а. Србија и правосуђе у Србији су показали да имају снаге и да морају бити на страни деце и на страни жртве, рекао је Тијанин отац Игор Јурић након изрицања пресуде.

Судско веће којем је председавала судија Гордана Којић једногласно је одлучило да је Драган Ђурић смањено урачунљив, али не у битној мери и да је крив за покушај силовања и тешко убиство.

Због тога му је за покушај силовања изречена казна од 12 година, а за тешко убиство од 40 година, што чини јединствену казну од 40 година, уједно највећу могућу у домаћем правосуђу.

Којићева је, образлажући пресуду, детаљно анализирала цео догађај на основу Ђурићевог признања, истакавши и да је он употребљавао силу од првог контакта.

Према њеним речима, Ђурић је радио све што је хтео и могао, а његов умишљај није био усмерен на савладавање отпора већ на лишавање живота, чиме је одбачена теза одбране да је овде реч о покушају силовања са смртном последицом.

Којићева је такође рекла да је судско веће имало у виду све олакшавајуће околности, али да оне у овом случају нису могле имати утицаја на смањење казне.

Такође је рекла да на доношење пресуде односно опредељивање казне није имао утицај притисак јавности, већ да се сврха кажњавања једино може испунити најстрожом казном.

"Свако насилно одузимање живота је трагедија, а још већа је када је реч о овако младој особи", рекла је Којићева.

Ђурић је дужан да надокнади трошкове поступка, а одбрана има право жалбе на пресуду.

У казну затвора биће му урачунато време проведено у притвору.

Игор Јурић: Правосуђе показало да је на страни деце и жртве

"Правда никад неће и не може бити задовољена, али су Србија и правосуђе у Србији показали да имају снаге и да морају бити на страни деце и на страни жртве више него на страни убица и на страни злочинаца", оценио је Тијанин отац Игор Јурић.

Захвалио је грађанима Србије на подршци коју је добијао у данима пред изрицање пресуде.

"Искрено се надам и молићу се богу да се ово више никада не догоди, да више нико не доживи овакву бол и да никада више ниједан злочиначки ум не помисли да уради овакво нешто јер, ево, може бар да закључи каква ће бити казна", рекао је Јурић.

Његов адвокат Миро Оровић рекао је да је ова пресуда, којом је Ђурић осуђен на 40 година затвора, једино што су и они и јавност очекивали.

"Интересовање јавности је било сасвим нормално и требало би да се запитамо да је било другачије. Али, оно што је све време одбрана тврдила – да је био притисак јавности, суд је данас и у образложењу рекао да чврсто стоји иза своје одлуке и да ни под каквим притиском није био", рекао је Оровић.

Додао је да у овом поступку није било ничег спорног, јер је окривљени све признао, оценивши да је одбрана "вештачки изазвала одређену тензију" и расправу у јавности о "разноразним питањима на основу полуинформација".

"Ја сам уверен да је ова пресуда једина исправна и да ће она након жалби, односно након жалбе одбране коју, наравно, очекујемо, бити потврђена и да ће овај поступак бити правоснажно окончан на овај начин на који је донета првостепена одлука", рекао је Оровић.

Ђурићев адвокат Виктор Гостиљац рекао је новинарима након изрицања пресуде да је ово "први чин поступка" и најавио жалбу. "Овде данас нема изненађених. Упркос свему и упркос свима, ја и даље сматрам да тужилаштво није доказало своју правну квалификацију. Сачекаћемо писмени отправак пресуде и изјавити жалбу на ту пресуду", рекао је Гостиљац.

Петнаестогодишња Тијана Јурић отета је и потом убијена у ноћи између 25. и 26. јула 2014. године у близини села Бајмока.

Последњи пут виђена је 25 минута после поноћи, недалеко од Спортског центра "Рата" у Бајмоку, док је њено тело пронађено дванаест дана касније, 7. августа, на запуштеном сметлишту у околини Сомбора.

Драган Ђурић (34) ухапшен је после потраге која је трајала 12 дана. Признао је злочин и полицији показао где је закопао тело убијене девојчице.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво