Убици Тијане Јурић 40 година затвора

Драган Ђурић осуђен је на 40 година затвора због убиства и покушаја силовања Тијане Јурић, јавља извештач РТС-а. Србија и правосуђе у Србији су показали да имају снаге и да морају бити на страни деце и на страни жртве, рекао је Тијанин отац Игор Јурић након изрицања пресуде.

Судско веће којем је председавала судија Гордана Којић једногласно је одлучило да је Драган Ђурић смањено урачунљив, али не у битној мери и да је крив за покушај силовања и тешко убиство.

Због тога му је за покушај силовања изречена казна од 12 година, а за тешко убиство од 40 година, што чини јединствену казну од 40 година, уједно највећу могућу у домаћем правосуђу.

Којићева је, образлажући пресуду, детаљно анализирала цео догађај на основу Ђурићевог признања, истакавши и да је он употребљавао силу од првог контакта.

Према њеним речима, Ђурић је радио све што је хтео и могао, а његов умишљај није био усмерен на савладавање отпора већ на лишавање живота, чиме је одбачена теза одбране да је овде реч о покушају силовања са смртном последицом.

Којићева је такође рекла да је судско веће имало у виду све олакшавајуће околности, али да оне у овом случају нису могле имати утицаја на смањење казне.

Такође је рекла да на доношење пресуде односно опредељивање казне није имао утицај притисак јавности, већ да се сврха кажњавања једино може испунити најстрожом казном.

"Свако насилно одузимање живота је трагедија, а још већа је када је реч о овако младој особи", рекла је Којићева.

Ђурић је дужан да надокнади трошкове поступка, а одбрана има право жалбе на пресуду.

У казну затвора биће му урачунато време проведено у притвору.

Игор Јурић: Правосуђе показало да је на страни деце и жртве

"Правда никад неће и не може бити задовољена, али су Србија и правосуђе у Србији показали да имају снаге и да морају бити на страни деце и на страни жртве више него на страни убица и на страни злочинаца", оценио је Тијанин отац Игор Јурић.

Захвалио је грађанима Србије на подршци коју је добијао у данима пред изрицање пресуде.

"Искрено се надам и молићу се богу да се ово више никада не догоди, да више нико не доживи овакву бол и да никада више ниједан злочиначки ум не помисли да уради овакво нешто јер, ево, може бар да закључи каква ће бити казна", рекао је Јурић.

Његов адвокат Миро Оровић рекао је да је ова пресуда, којом је Ђурић осуђен на 40 година затвора, једино што су и они и јавност очекивали.

"Интересовање јавности је било сасвим нормално и требало би да се запитамо да је било другачије. Али, оно што је све време одбрана тврдила – да је био притисак јавности, суд је данас и у образложењу рекао да чврсто стоји иза своје одлуке и да ни под каквим притиском није био", рекао је Оровић.

Додао је да у овом поступку није било ничег спорног, јер је окривљени све признао, оценивши да је одбрана "вештачки изазвала одређену тензију" и расправу у јавности о "разноразним питањима на основу полуинформација".

"Ја сам уверен да је ова пресуда једина исправна и да ће она након жалби, односно након жалбе одбране коју, наравно, очекујемо, бити потврђена и да ће овај поступак бити правоснажно окончан на овај начин на који је донета првостепена одлука", рекао је Оровић.

Ђурићев адвокат Виктор Гостиљац рекао је новинарима након изрицања пресуде да је ово "први чин поступка" и најавио жалбу. "Овде данас нема изненађених. Упркос свему и упркос свима, ја и даље сматрам да тужилаштво није доказало своју правну квалификацију. Сачекаћемо писмени отправак пресуде и изјавити жалбу на ту пресуду", рекао је Гостиљац.

Петнаестогодишња Тијана Јурић отета је и потом убијена у ноћи између 25. и 26. јула 2014. године у близини села Бајмока.

Последњи пут виђена је 25 минута после поноћи, недалеко од Спортског центра "Рата" у Бајмоку, док је њено тело пронађено дванаест дана касније, 7. августа, на запуштеном сметлишту у околини Сомбора.

Драган Ђурић (34) ухапшен је после потраге која је трајала 12 дана. Признао је злочин и полицији показао где је закопао тело убијене девојчице.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јун 2015, 10:21) - Milenko Mitic [нерегистровани]

Kako ... ?

Kako li je Tijaninoj majki ?
Kako li je majki Djurica ?
Kako sacuvati decu od bolesnih ?
Kako pomoci deci da ne postanu bolesnici ?

(уторак, 16. јун 2015, 06:23) - anonymous [нерегистровани]

Presuda

Pocivaj u miru, drago dete. Nadam se da neka visa sudska instance nece preinaciti kaznu i smanjiti je, jer je i ova nedovoljna za tako uzasan zlocin..

(уторак, 16. јун 2015, 02:35) - anonymous [нерегистровани]

Presuda

Posto radim u sudu znam da cesto u ovakvim slucajevima optuzeni zali a apelacioni sud ce oboriti presudu i vratiti postupak na ponovno sudjenje jer je slucaj brzo zavrsen najverovatnije da ce razlog biti da nije dato dovoljno vreme optuzenom da se izjasni, ali ce ga u svakom slucaju ponovo osuditi na 40 godina zatvora isto je bilo i sa onim Musicem.

(понедељак, 15. јун 2015, 19:01) - dragan cvetkovic [нерегистровани]

Sta reci..

Ne mogu reci bravo...jer...je deplasirano u ovoj situaciji.Zadovoljan sam presudom jer smo makar uklonili nekoga ko je mogao da nadje drugu žrtvu.Nadam se da nece izaci pre isteka citave kazne.

(понедељак, 15. јун 2015, 14:44) - Radivoje [нерегистровани]

Smrtna kazna?

Ja sam 100 puta pomislio da je smrtna kazna jedina pravedna kazna za ovog I slicne njemu.
Ima medjutim dosta pitanja oko smrtne kazne, kao npr:
1.Sta je onaj ko ubrizga smrtonosnu injekciju? 2. Ko je dao za pravo nama da ubijemo nekog?
3. Valjda je samo Bog onaj koji treba da donosi I uzima neciji zivot.
Za samicu, celiju, 1000 godina robije jesam ali ne za smrtnu kaznu.
Pozdrav

(понедељак, 15. јун 2015, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

Kazne treba sabirati !!!

Treba uvesti da se kazne sabiraju a ne ovako ograniciti sa 40 godina, kada vec nema smrtne kazne.

(понедељак, 15. јун 2015, 12:51) - Игор [нерегистровани]

браво

такве као што је он треба затворити у самицу . Браво за пресуду 40 .

(понедељак, 15. јун 2015, 12:48) - Sarajevo, Bosna i Hercegovina [нерегистровани]

!

Djevojke vise nema a roditeljima su ostale samo uspomene na lik i djelo sopstvenog djeteta.
Ni 400 a ne 40 godina nece ublaziti bol za svojim najmilijim. Ne mogu kao roditelj cak ni pomsliti koju bol sada njeni prezivljavaju posebno kada vide slike ili odu na grob ali mogu se suosjecati a licno bi volio da ima smrtna kazna jer jedino ona je pravedna koliko toliko za ovako teska djela.

Porodici iskreno saucesce i zelim im da im Bog podari snage kroz zivot :(

(понедељак, 15. јун 2015, 12:23) - tako treba [нерегистровани]

bravo

sada ces nadam se pocivati mirno andjele mali..krivce za bilo koji oduzeti zivot ovako kaznjavati..maksimalno moguce i tacka!

(понедељак, 15. јун 2015, 12:01) - Milan Lala [нерегистровани]

Persuda

Jedna jako dobra vest. Tako treba da sudi nezavisno sudstvo. Neka bude ova presuda prvenac u nasem sudstvu siledzijama / ubicama / pedofilima. U SAD bi dobio elektricnu stolicu i to bi bila pravedna kazna. Ova presuda govori da ce i drugi monstrumi dobiti zasluzene kazne. Srbija kao pravna drzava u kojoj sudstvo vrsi svoju drustvenu funkciju samostalno i po zakonu je garant sigurnijeg zivota i zadovoljenja pravde za zrtve. Bravo za sudiju i sud.