Суђење актерима афере "панцир"

Судско веће војног одељења Окруђног суда у Београду одлучило да поступак према Милету Драгићу буде раздвојен од суђења осталим оптуженима у такозавној афери "панцир". Судско веће је усвојило предлог Драгићевих бранилаца и одлучило да, због стварне, месне и функционалне ненадлежности тог суда, предмет буде издвојен и уступљен Општинском суду у Зрењанину.

Председавајући Судског већа судија Драган Мирковић објаснио је новинарима у београдској Палати правде, да Војно одељење није функционално надлежно пошто Драгић није војно лице.

Према његовим речима, Окружни суд није стварно надлежан јер је за дело покушаја преваре за које се терети Драгић запрећена казна две до десет година затвора, а Закон о уређењу судова приписује да су таква дела у надлежности општинских судова.

Драгићеви адвокати захтевали су пре почетка суђења Драгићу и бившем министру одбране Првославу Давинићу, оптуженима у афери "панцир", да се поступак против њиховог клијента раздвоји и да му се суди пред Општинским суду у Зрењанину.

Према њиховој оцени Војно одељење Окружног суда у Београду ненадлежно "стварно, месно и функционално" да суди Драгићу.

Давинић и Драгић су оптужени за злоупотребе у набавци војне опреме у афери познатој као "панцир".

Оптужени су и генерал у пензији и бивши помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Милун Кокановић и пуковник Јовица Вучковић, бивши начелник Одељења за развој и опремање Генералштаба Војске СЦГ Јовица Вучковић.

Спорним уговором, између осталог, била је предвиђена набавка 69.000 шлемова и више од 60.000 панцирних прслука за војску која је тада имала 28.000 војника, а процењивало се да би држава због неосновано повећаних цена била оштећена за 176 милиона евра.

Аферу је у августу 2005. године отворио тадашњи министар финансија Млађан Динкић, који је оптужио Давинића и Драгића за склапање штетног уговора у вредности од 300 милиона евра о набавци велике количине војне опреме.

Давинић је поднео оставку 8. септембра 2005. године, пошто су председник Србије Борис Тадић и тадашњи премијер Србије Војислав Коштуница позвали на смењивање Давинића.

Оптужени ће се бранити са слободе, а спочетак суђења Давинићу, Коканоивћу и Вучковићу одложен је за сутра у у Палати правде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи