Хаг надзире Шешељеве телефонске разговоре

Због злоупотребе приступа привилегованим комуникацијама, лидеру радикала Војиславу Шешељу, надзираће се комуникација са тимом правних саветника током 30 дана, речено је у Хашком трибуналу.

Секретар Међународног суда, Ханс Холтуис, сматра да је приступ привилегованим комуникацијама, који је омогућен оптуженом Војиславу Шешељу, да би контактирао своје званичне правне саветнике, можда коришћен за комуникацију са трећим лицима.

У саопштењу Хашког трибунала каже се да је ова мера у потпуности у складу с међнародним стандардима и правилима Хашког суда који допуштају секретару суда да надгледа привилеговане комуникације, уколико сматра да постоји основана сумња да се та привилегија злоупотребљава у настојању да се утиче на сведоке или да се они застраше или да се омета спровођење правде.

Војислав Шешељ је у судници 23. септембра 2008. изјавио да су у његовим разговорима путем привилеговане телефонске линије учествовале особе које немају функцију правног саветника, што представља повреду права на привилеговане комуникације.

Осим тога, постоје индиције да је овај приступ комуникацијама коришћен и у сврхе које нису у вези са припремањем одбране, и не може се искључити могућност да је било покушаја да се оне искористе да би се извршио утицај на сведоке или да се они заплаше, рекао је Холтуис.

Шешељ је обавештен да ће са својим правним саветницима моћи да комуницира преко поште, телефона и њихових посета.

Одлука о привременом укидању права Шешељу на приступ привилегованим комуникацијама поновно ће се разматрати за 30 дана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи