Још два члана "Гњиланске групе" негирала кривицу

Браћа Самет и Фатон Хајдари из такозване Гњиланске групе ОВК одбацили на суђењу у Београду наводе оптужнице која их терети за мучење и свирепа убиства цивила на Косову 1999. године.

Оптужени припадници "Гњиланске групе" Ослободилачке војске Косова (ОВК) Самет Хајдари и Фатон Хајдари одбацили су наводе оптужнице која их терети за мучење и свирепа убиства цивила на Косову 1999. године.

"Не признајем да сам то урадио. У том периоду нисам био у Гњилану и све што пише у оптужници измислио је сведок сарадник (Божур 50)", рекао је Самет Хајдари (29) изјашњавајући се о наводима оптужнице.

Њему су, пошто је неписмен, усмено предочени наводи оптужнице који га терете за убиство 13 ромских цивила у насељу Бела земља, присиљавање оца и ћерке који су били затворени у интернату у Гњилану на полни однос, силовање две жене и малтретирање више особа.

"Не знам да напишем ништа осим имена. Не знам ни да читам", рекао је оптужени, додајући да је потписао исказе у полицији и код истражног судије, али да не зна шта тамо пише нити о чему се ради.

И његов рођени брат Фатон Хајдари (27) негирао је наводе оптужнице, наводећи да се не осећа кривим и да жели да се брани ћутањем.

Хајдари је рекао да не прихвата изјаву коју је дао у полицији након хапшења, наводећи да је то учинио под притиском и претњама као и то да су га на путу од Ниша до Београда батинама терали да каже оно што, како је данас истакао, није истина.

Кривицу за затварања, пљачкање, мучење, злостављање, силовање и свирепа убиства цивила српске и других неалбанских националности, као и Албанаца, на територији општине Гњилане одбацио је у петак и Агуш Мемиши.

За злочине у општини Гњилане од јуна до краја децембра 1999. године оптужено је 17 припадника некадашње ОВК, од којих су осморица у бекству и којима ће се судити у одсуству, док ће се деветорици судити у Београду.

Припадници "Гњиланске групе" су оптужени да су свирепо убили најмање 80 цивила, док су најмање 153 особе физички злостављали и мучили.

Оптужница има 24 тачке и у њој су наведена имена жртава и имена 34 особе које се и данас воде као нестале и о чијој се судбини ништа не зна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара