Караџић тражи одлaгање почетка суђења

Радован Караџић уложио жалбу на одлуку Хашког трибунала да му суђење почне 19. октобра. Караџић, који се брани сам, тврди да није имао довољно времена да се припреми за процес.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид над несрбима током рата у БиХ, уложио је жалбу на одлуку Хашког трибунала да му суђење почне 19. октобра.

У жалби коју је Трибунал данас објавио, Караџић тврди да није имао довољно времена да се припреми за процес и тражи да се почетак суђења зато одложи.

"Жалбено веће је сада последња нада за спас овог суђења. Оно мора преиначити одлуку претресног већа и наредити му да одреди примерен период за припрему пре него што суђење почне", пише у Караџићевој жалби.

Караџић, који се пред Трибуналом брани сам, није прецизирао колико би му додатног времена требало да се припреми, али је у ранијем поднеску затражио одлагање процеса за 10 месеци.

По жалби, претресно веће председавајућег О Гон Квона при одређивању датума за почетак суђења није на прави начин у обзир узело сложеност предмета и оптужнице, тежину оптужби, околности у којима је Караџић, попуњеност његовог тима помоћника и обим материјала које је тужилаштво доставило одбрани.

Да је веће све те елементе правилно сагледало, дошло би до закључка да почетак суђења 19. октобра не оставља Караџићу довољно времена за припрему, наглашено је у жалби.

Доносећи одлуку да процес почне 19. октобра, веће је поступило "неправично или неразборито" и злоупотребило је своје дискреционо право, тврди Караџић.

Одлуку о Караџићевој жалби донеће Апелационо веће Трибунала. За доношење те одлуке, правилником суда није предвиђен рок, али се може очекивати да ће она уследити убрзо, будући да је почетак суђења већ заказан.

Караџић је оптужен је за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво