Муњеза и Јоловић пуштени на слободу

Судија Трговинског суда у Београду Жељко Муњеза и адвокат Немања Јоловић пуштени су нешто после поноћи да се бране са слободе током истраге коју ће против њих спровести Окружни суд у Београду, пошто се истражни судија није сложио са предлогом тужилаштва да им се одреди притвор.

У Окружном суду у Београду Тањугу је речено да је истражни судија после саслушања покренуо истрагу против Муњеза и Јоловића, али да се није сложио да предлогом за одређивање притвора јер не стоје разлози које је тужилаштво навело у свом захтеву.

Тужилаштво је затражило да им се притвор одреди због могућности утицања на сведоке у току истраге, начина извршења и тежине кривичног дела, као и због опасности да би дело могло бити поновљено.

Због неслагања између истражног судије и тужилаштва о предлогу за одређивање притвора одлучиће кривично ванрасправно веће Окружног суда у Београду.

Муњеза и Јоловић ухапшени су у петак преподне и до саслушања пред истражним судијом били су задржани у полицијском притвору у Окружном затвору у Београду.

Решење о спровођењу истраге против Муњеза донето је због сумње да је извршио кривично дело кршење закона од стране судије, док се Јоловић истим решењем терети да је злоупотребио службени положај.

Муњеза и Јоловић сумњиче се да су предузећу "ЈУ трејд" из Железника прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 64,4 милиона динара, на штету поверилаца предузећа "БИМ Славија АД".

Полиција је раније саопштила да се Муњеза и Јоловић сумњиче да су поменута кривична дела извршили у својству председника стечајног већа Производно-прометног предузећа Холдинг компанија "БИМ Славија АД", односно стечајног управника тог предузећа.

Муњеза је по претходном договору са Јоловићем 23. фебруара 2006. године донео решење којим се, без основа, одобрава исплата из стечајне масе "БИМ Славија" предузећу "ЈУ трејд Железник" као правном следбенику потраживања "Беобанке АД" Београд у стечају, у износу од преко 70 милиона динара.

Он је то урадио иако је знао за налаз вештака да не постоји објекат на коме је успостављено заложно право - хипотека, што је у супротности са постојећом правном регулативом, наведено је у полицијском саопштењу.

Скупштина Србије укинула је Муњези судски имунитет и одобрила његово хапшење и одређивање притвора.

Јоловићу, који провео скоро две године у притвору, већ се суди у Посебном одељењу Окружног суда у Београду као једном од организатора групе познате као "стечајна мафија".

Поред њега, на оптуженичкој клупи се налазе и бивши председник Трговинског суда у Београду Горан Кљајевић, бивша директорка Поштанске штедионице Јелица Живковић и још 26 оптужених за привредни криминал и корупцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи