Врховни суд o жалбaма припадника "земунског клана"

Врховни суд Србије почео разматрање жалби на првостепену пресуду припадницима "земунског клана". Припадници клана осуђени су за злочиначко удруживање, 18 убистава, три отмице и два терористичка напада.

У Окружном затвору у Београду, Врховни суд Србије почео је, на јавном делу седнице, разматрање жалби на првостепену пресуду припадницима "земунског клана" који су осуђени за злочиначко удруживање, 18 убистава, три отмице и два терористичка напада.

Петочлано веће Врховног суда ће у другостепеном поступку разматрати жалбе свих 26 оптужених које је Специјални суд 18. јануара 2008. године осудио на укупно 465 година затвора.

Судским већем Врховног суда председава судија Бата Цветковић, а судија известилац Драган Јоцић реферише о првостепеној пресуди Специјаног суда.

Тужилаштво заступа заменик републичког тужиоца Крсман Илић.

У Врховни суд стигло је укупно 39 жалби и три одговора на жалбу, а јавни део седнице Врховног суда требало би да траје од 28. септембра до 2. октобра и од 12. октобра до 23. октобра.

Најобимнији предмет у историји правосуђа Србије

Земунски клан је најобимнији предмет у историји правосуђа Србије. Првостепена пресуда коју је изрекло трочлано веће Специјалног суда којим је председавао судија Милимир Лукић написана је на 1.002 стране, а из Специјалног суда је Врховном суду достављено укупно 89 регистратора. Најдужа жалба написана је на 120 страна.

Врховни суд ће одлуку донети на нејавном делу седнице и тај суд може да потврди првостепену пресуду, укине је у целини или делимично и да предмет врати на поновно суђење првостепеном суду, као и да пресуду преиначи.

На по 40 година затвора првостепено су осуђени Милорад Улемек, Милош Симовић, Владимир Милиосављевић и Сретко Калинић.

На по 35 година затвора осуђени су Александар Симовић, Никола Бајић и Ђорђе Славковић, док је Милан Јуришић Јуришко осуђен на 34 године, а Милан Глишовић који је у бекству на 32 године.

Милан Јуришић Јуре и Душан Крсмановић осуђени су на по 20 година затвора, Дарко Милићевић на 13 година, Селман Хамидовић и Миломир Каличанин на по десет година, а Далибор Нишавић 9,5 година затвора.

Слободан Пажин је ослобођен оптужбе за злочиначко удруживање, а осуђен је на 7,5 година затвора за помагање учиониоцу после почињеног кривичног дела и непријављивање починиоца.

Саша Петровић, Драган Миладиновић Гагец, Милан Јовановић, Милан Дрча и Дарко Милић осуђени су на по пет година затвора, Бојан Долић и Срећко Трајковић на по 4,5 године, а Слободан Ковчић на четири године затвора.

Тони Гаврић и Предраг Малетић осуђени су на по три године затвора.  Нинослав Констатиновић који је у бекству и Ненад Опачић ослобођени су оптужбе због застарелости.

Оптужбе су ослобођени и Александар Здравковић и Дејан Ранђеловић, који је такође у бекству.

Осим Улемека, у предмету "земунски клан" је још седам окривљених који су осуђени и за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића.

Сви осуђени обавезани су да за отмице Вука Бајрушевића, Сувада Мусића и Милије Бабовића оштећенима солидарно исплате око 12 милиона евра у динарској противвредности, 15 дана по правоснажности пресуде.

Судско веће је раније ослободило оптужбе сведоке сараднике Љубишу Буху, Миладина Сувајџића и Дејана Миленковића.

Суђење земунском клану почело је 4. октобра 2004. године, од када је одржано више од 100 судбених дана, а суђење је октобра 2006. године почело од почетка, пошто се председник судског већа Марко Кљајевић повукао у августу те године, када га је заменио судија Милимир Лукић.

У бекству су Милош Симовић, Милисављевић, Калинић, Милан Јуришић Јуре, Константиновић и Хамидовић.

Данашњем суђењу нису присуствовали Саша Петровић, Душан Крсмановић, Миломир Каличанин, Слободан Ковчић, Бојан Долић и Ненад Опачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи