Читај ми!

Хаг наложио даља медицинска испитивања Хаџића

Претресно веће Хашког трибунала наложило је секретаријату да именује независног неуропсихијатра који ће спровести дубинска испитивања здравственог стања хашког оптуженика Горана Хаџића како би Веће могло да утврди да ли је он способан да присуствује суђењу.

У одлуци која је донета јуче, а коју је Хашки трибунал данас објавио, Претресно веће подсећа да је Хаџићу у новембру 2014. дијагностикован рак те да је до краја јануара био подвргнут шестонедељној радиолошкој терапији и хемотерапији, након чега се четири недеље у фебруару опорављао.

Хаџић од 2. марта пролази кроз другу фазу лечења, која се састоји од шест петодневних циклуса јаке оралне хемотерапије, наводи се у одлуци, пренсои Танјуг.

Такође се подсећа да је Претресно веће у јануару ове године наложило секретаријату да именује независног неуролога и неуроонколога, који су након испитивања изјавили да Хаџић нема когнитивне проблеме и да се добро оријентише у времену и простору, те да се јасно изражава.

У образложењу се указује и да је одбрана у међувремену покренула питања Хаџићеве спремности да присуствује суђењу, као и да се Претресно веће обавезало да ће наставити са проценом Хаџићевог здравственог стања.

Хашки трибунал је 16. марта одбио Хаџићев захтев за привремено пуштање на слободу из хуманитарних разлога - ради лечења у Србији пошто му је дијагностикован рак тумора у финалној фази.

У захтеву одбране од 18. марта наводи се да се верује је Хаџић након последње туре хемотерапије драстично ослабио, потпуно изгубио апетит, да има озбиљну дезоријентацију, губитак краткотрајног памћења, да тешко говори, као и да није у стању да се брине о себи и брзо се замара.

У том захтеву је одбрана од судског већа Трибунала затражила да хитно наложи секретаријату свакодневно праћење здравственог стања оптуженог и да се о томе обавесте све стране у процесу.

Хашки трибунал је данас објавио и одговор Тужилаштва на захтев Хаџића за добровољно повлачење или дисквалификовање судија из доношења одлуке о захтеву Тужилаштва да се настави излагање одбране.

Тужилаштво је, како се наводи у одговору који јуче донет, тај Хаџићев захтев одбацило као мањкав, правно и чињенични неоснован и позвало Претресно веће да га у потпуности одбаци.

Хаџић, бивши председник Републике Српске Крајине, оптужен је за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској од 1991. до 1995. године.

Ухапшен је у јулу 2011. године на Фрушкој гори и изручен Трибуналу, где се приликом првог појављивања пред судом изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Суђење му је почело 16. октобра 2012, а тужилаштво је 9. априла прошле године завршило изношење доказа. Извођење доказа одбране почело је у јулу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво