Покренута истрага против Петера Егнера

Истражни судија Већа за ратне злочине Окружног суда у Београду донео је решење о спровођењу истраге против Петера Егнера, који се терети да је као припадник Гестапоа извршио кривична дела геноцидa и ратни злочин против цивилног становништва на територији Београда у периоду од априла 1941. до октора 1944 године.

Објашњено је да је истражни судија решење о спровођењу истраге донео и пре саслушања окривљеног ради прикупљања осталих доказа и података релевантних за одлучивање, с обзиром на то да постоји опасност од одлагања.

Свако одлагање спречило би ефикасно спровођење истраге, имајући у виду да је Егнер у позној животној доби, као и то да су евентулани сведоци до којих би суд у току истраге могао да дође, вероватно, у истој таквој доби, наведено је у саопштењу суда.

Пошто је истражни судија покренуо истрагу против Егнера, Србија може да поднесе захтев за његово изручење из САД.

У захтеву за спровођење истраге, који је Тужилаштво за ратне злочине поднело Већу за ратне злочине Окружног суда, Егнер се сумњичи за више кривичних дела ратних злочина против цивилног становништа.

Између осталих Егнер се сумњичи и за геноцид, јер је, као припадник тајне немачке службе - Гестапоа, имао намеру да истреби једну националну групу - Јевреје у Београду.

Тужилаштво за ратне злочине дошло је до доказа да је Егнер добио три одликовања нацистичке Немачке, међу којима је и "Гвоздени крст", а према указу Адолфа Хитлера, као заслужни припадник СС јединица добио је немачко држављанство.

Егнер се сумњичи да је крајем 1941. године учествовао у одвођењу већег броја цивила у Јајинце где су стрељани, као и да је од краја 1941. до средине 1942. као стражар обезбеђивао одвођење група Јевреја у логор Старо сајмиште.

Америчко министарство правде недавно је покренуло процес одузимања држављанства Егнеру, који је у тој земљи осумњичен да је учествовао у убиству више од 17.000 цивила током Другог светског рата.

У тужби, поднетој америчком Окружном суду у Сијетлу, Егнер, који је рођен у тадашњој Југославији, терети се да је учествовао у убиству неколико десетина хиљада Јевреја, Рома и политичх дисидената у Србији. Егнер, који је рођен у Црвенки, у Војводини, у САД је био угоститељски радник у хотелу "Олимпик" у Сијетлу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи