Читај ми!

Огњеновић: Оптужен сам због међупартијског разрачунавања

Бивши генерални директор "Галенике" Ненад Огњеновић рекао је у Специјалном суду да је оптужница против подигнута ради разрачунавања међу партијама и фармацеутским кућама.

"Пред вама стоји невин човек. Нисам урадио ниједну незакониту радњу. Нисам ништа украо, нити омогућио другом да украде, потпуно су нетачни сви наводи оптужнице", рекао је Огњеновић судском већу, излажући своју одбрану од оптужби да је са сарадницима оштетио ту фабрику лекова за више од 900 милиона динара. 

Према његовим речима, циљ оптужнице је међупартијско разрачунавање и поткусуривање фармацеутских група које се ломи преко његових леђа.

Огњеновић је указао да је по професији фармацеут који је последних 20 година на руководећим положајима и да фирме у којима је радио никада нису биле у блокади, већ су имале добре билансе.

У "Галенику" је за генералног директора 2008. године, како је навео, дошао на основу коалиционог договора између СПС-а и ДС-а, са циљем да заврши изградњу нове фабрике и обезбеди довољну количину лекова за грађане.

"Када сам постао генерални директор 'Галеника' је била пред затварањем. То је потврдио и бивши министар Млађан Динкић сведочећи у истрази када је рекао да је 'Галеника' добила кредит да би достигла фармацеутске стандарде", навео је Огњеновић.

Истиче да је та фабрика лекова претходно изгубила лиценцу за производњу ампулираних производа, да је пословала са губитком, јер је производила 30 одсто непрофитних артикала пошто је држава тао чувала социјални мир.

Огњеновић је детаљно образлагао пословање "Галенике" са "Велефармом" и "Фарматрејдом", тврдећи да је то пословање било у складу са законом и да ће то током поступка доказати.

Оптужени је рекао да ништа није радио мимо одлуке Управног и надзорног одбора компаније.

Тужилаштво тврди да је "Галеника" оштећена и за 140 милиона динара приликом куповине скулптура и постамената.

У оптужници се наводи да је за поједине скулптуре исплаћена и 20 пута већа цена од реалне.

Тако је израда и постављање скулптура "Властелинка" и "Мајка са дететом" плаћено 22,4 милиона динара, иако тужилштво тврди да је стварна вредност тих услуга нешто виша од милион динара.

На те тврдње тужилаштва Огњеновић одговара да су набавке скулптура мање вредности ишле преко надлежних служби "Галенике", а да је одлуке о куповини скупљих скулптура доносио Управни одбор. Каже да је потписивао уговоре о куповини тек када су их његови сарадници одобрили.

Поступак против другооптуженог, некадашњег директора "Велефарма" Драгољуба Вучићевића, због болести и операције која му је заказана за 12. март.

У овом случају оптужени су, осим Огњановића и Вучићевића, власник занатске радње и привредног друштва "Ливница Јеремић" Миодраг Јеремић, заменик генералног директора „Галенике" Горан Орлић, власник радње "Павловић" Драган Павловић, одговорна лица у привредним друштвима "Фарманари" и "Унихемком" Жељко Јововић и Љубица Прица, одговорно лице у привредном друштву "Тргошпед-транс" Милан Владовић, као и судски вештак и овлашћени проценитељ Жељко Бирманчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара