Читај ми!

Огњеновић и остали негирају кривицу за "Галенику"

Генерални директор "Галенике" Ненад Огњеновић негирао је у Специјалном суду у Београду оптужбе да је са сарадницима оштетио ту фабрику лекова за више од 900 милиона.

У кратком изјашњењу о кривици, Огњеновић је рекао да није крив, односно да није извршио кривично дело за које се терети, а исто су учинили остали оптужени.
Детаљну одбрану Огњеновић и остали изнеће сутра у наставку суђења.

Судско веће судије Душана Миленковића раздвојило је поступак против другооптуженог Драгољуба Вучићевића због болести и операције која му је заказана за 12. март.

Претходно је на почетку суђења заменик тужиоца за организовани криминал прочитао оптужницу.

У овом случају, оптужени су осим Огњановића, некадашњи директор "Велефарма" Драгољуб Вучићевић, власник занатске радње и привредног друштва "Ливница Јеремић" Миодраг Јеремић, заменик генералног директора Галенике Горан Орлић, власник радње "Павловић" Драган Павловић, одговорна лица у привредним друштвима "Фарманари" и "Унихемком" Жељко Јововић и Љубица Прица, одговорно лице у привредном друштву "Тргошпед-транс" Милан Владовић, као и судски вештак и овлашћени проценитељ Жељко Бирманчевић.

Они се терете да су као саизвршиоци извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Бирманчевићу је стављено на терет кривично дело фалсификовање службене исправе, а Владовићу и кривично дело пореска утаја.

Огњеновићу, Вучићевићу и сада покојном Радолаву Секулићу, против којег је због смрти поступак обустављен, ставља се на терет да су од 2008. до 31. децембра 2009. године, искоришћавањем својих положаја одговорног лица и прекорачењем граница својих овлашћења прибавили противправну имовинску корист предузећу "Фарматрејд" са Маршалских острва у износу од 4.990.000 евра односно 434.506.745,00 динара и прицинили штету АД "Галеника" у износу од 5.224.383 евра односно 594.107.953,31 динара.

Огњеновић и Јеремић се терете да су у периоду од априла 2009. до краја децембра 2010. године искоришћавањем својих овлашћења на штету "Галенике" прибавили противправну имовинску корист занатској радњи и уметницкој ливници "Јеремић" из Врчина од 140.184.493,11 динара приликом набавке скулптура, а занатској радњи Павловић за израду постамената за наведене скулптуре у износу од 4.286.648,03 динара.

Такође, оптужницом се окривљенима Огњеновићу, Орлићу, Јововићу, Прици и Владовићу ставља на терет да су од марта 2010. до краја фебруара 2011. године искоришћавањем овлашћења прибавили противправну имовинску корист привредним друштвима "Фарманари" доо из Новог Сада, "Унихемком фарм" из Подгорице и "Унихемком фарм" из Брчког од 80.249.904.962,49 динара, а оштетили "Галенику" у износу од 161.786.952,45 динара.

Друга истрага је у случају "Галеника" покренута у септембру 2013. године за нова кривична дела и друга лица, поред Огњеновића, који је већ био у притвору.
Та истрага је обухватила Драгана Шебрека, власника и директора предузећа "БГ Фарм" Младена Газикаловића, Милицу Мирковић, Драгану Шутић и Мирослава Јовића.

Ови осумњичени се терете да су у сарадњи са Огњеновићем злоупотребама оштетили "Галенику'' за око 3. 375.152.000 динара, а привредном друштву БГ "Фарм" прибавили противправну имовинску корист од око 2.326.470.000 динара.

Трећа истрага је покренута крајем маја 2014. године против Огњеновића, бившег председника Управног одбора и директора СПС-а Дејана Бацковића и још седам осумњичених да су оштетили ту фирму за око 75 милиона евра и прибавили противправну имовинску корист за компанију Велефарм и друга повезана предузећа.

Огњеновић је почетком септембра прошле године пуштен из притвора у којем је био због трећег кривичног поступка који се води у случају "Галеника".

У кривичним поступцима који се односе на "Галенику" и одговорна лица из те компаније обухваћене су спорне активности, које су према сумњама тужилаштва, узроковале штету за "Галенику" од преко 100 милиона евра.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво