Читај ми!

Трибунал одлучује о пуштању Хаџића на слободу

Хашки трибунал ће данас и сутра размотрити молбу оптуженика Горана Хаџића за хитно привремено пуштање на слободу како би могао да се подвргне хемотерапији, пошто му је дијагностикован рак који не може бити оперисан, саопштено је из Хага.

Представница Трибунала Магдалена Спалинска саопштила је да ће данашње рочиште бити одржано на затвореној сесији, а за сутрашње није могла да потврди, као и да ће одлука бити донета у догледно време, преноси Танјуг.

Она је додала да ће на те две сесије веће чути мишљења два експерта која је именовао Трибунал с циљем да утврде здравствено стање оптуженика и дају мишљење да ли је он способан да присуствује и учествује у даљем судском поступку.

Хаџић је у поднеску од 20. фебруара затражио да буде пуштен на три недеље, пошто 26. фебруара треба да почне с хемотерапијом, и позвао судско веће да, у међувремену, одобри и његов претходни захтев за пуштање на 12 или више недеља.

У захтеву од 18. фебруара наведено је да је "Хаџићу дијагностикован рак који не може бити оперисан" и да је болест у финалној фази.

Пацијент у таквом стању просечно преживи 17 месеци, а између 65 и 75 одсто пацијената умре у року од две године од постављања дијагнозе, пише у документу.

Лекари су Хаџићу преписали шестомесечну хемотерапију, а у мају треба да буде прегледан на МРИ скенеру.

Одбрана је раније истакла и да оптужени током хемотерапије неће бити у стању месецима да присуствује суђењу, односно да би то негативно утицало на његово здравствено стање.

Хаџић, бивши председник Републике Српске Крајине, оптужен је за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској од 1991. до 1995. године.

Ухапшен је у јулу 2011. године на Фрушкој гори и изручен Трибуналу, где се приликом првог појављивања пред судом изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Суђење му је почело 16. октобра 2012, а тужилаштво је 9. априла прошле године завршило изношење доказа. Извођење доказа одбране почело је у јулу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво