Погинуо пилот у удесу војног авиона

Авион Супергалеб Г-4 пао је на аеродрому у Батајници током припрема за аеромитинг који је био заказан за суботу на Ушћу, саопштио је командант РВ И ПВО Војске Србије. Организациони одбор манифестације одлучио је да се због несреће "Београд Ер Шоу 2008" одложи.

Командант ескадриле Сектора за летна испитивања Војске Србије, потпуковник Иштван Канас, погинуо је данас у удесу војног школско-борбеног авиона Супергалеб Г-4.

Гостујући у Дневнику 2 РТС-а  командант Ваздухопловства и противаздухопловне одбране Војске Србије генерал-мајор Драган Катанић прецизирао је,  да се авион, којим је управљао пилот Канас, срушио јутрос око 10 сати, два минута по полетању, а несрећа се догодила приликом извођења сложене летачке фигуре.

Несрећа се догодила на аеродрому Батајница приликом увежбавања наступа за аеромитинг који је био планиран за суботу, 27. септембар, изнад Калемегдана. Аеромитинг је због несреће отказан.

Према речима генерала Катанића, биће веома тешко утврдити узрок пада авиона, јер је пилот погинуо, а како је истакао, постоји могућност да је узрок пада авиона или грешка пилота или заказивање технике. Ваздухоплов није располагао тзв. црном кутијом, па ће за утврђивања узрока пада  бити потробно више времена. Слуачај ће истражити посебна комисија која је већ формирана.

Авион Супергалеб Г-4 који се јутрос срушио је, према Катанићевим речима, био одржаван у складу са важећим процедурама, а пилот је био врхунски летач.

Авион је произведен 1989. године, и последњи пут је ремонтован прошле године у фебруару, прецизирао је генерал Катанић.

На место несреће су данас, према његовим речима, изашли министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош, истражни судија и комисија за испитивање узрока и околности удеса.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво