Сведок: Нисам чуо Младића како наређује прогон и злочине

Одбрана генерала Ратка Младића данас је пред судије Трибунала у Хагу извела сведока Миленка Станића, који је изјавио да Младића никада није чуо како наређује прогон Муслимана или почињавање злочина.

Станић, који је током рата у БиХ био председник СО Власеница и Српске аутономне области Бирач, рекао је да је имао "више сусрета" с Младићем, преноси Бета.

"На тим састанцима никада нисам приметио да је Младић икада давао налоге о протеривању Муслимана или чињењу било каквих злочина", рекао је сведок.

Бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Младића (72), оптужница, између осталог, терети за прогон муслиманског и хрватског становништва широм БиХ, који је у седам општина, укључујући Власеницу, имао размере геноцида.

Станић је посведочио да је, крајем јуна и почетком јула 1992, генерал Младић, на једном од састанака с општинским званичницима из бирачког региона, "посебно најавио одлучну борбу против српских паравојних формација које су тада биле посебно активне у Зворнику".

У Зворнику су у пролеће и лето 1992. те паравојске починиле масовне злочине над муслиманским становништвом, пише у оптужници против Младића.

Младић је, према речима сведока, често критиковао полицију РС и посланике који су неаргументовано нападали војску.

У унакрсном испитивању, тужилац Алан Тигер (Тиегер), цитирајући српске документе, сугерисао је да је Станић био на челу владе САО Бирач која је, крајем маја 1992, наредила померање муслиманског становништва са тог подручја.

"Ја тврдим да није", одговорио је Станић.

Потврдио је, међутим, да је, крајем јуна, известио Младића да велики број притворених Муслимана представља "проблем". Претходно му је Тигер предочио да је Младић у своју бележницу записао његове речи да је у Власеницу стигло "800 заробљеника, од којих су 200 жене и деце".

Ти "заробљеници" били су, према сведоковим речима, смештени у зграду средње школе, а не у логор Сушица, за који је рекао да је "тада био прихватни центар".

Према оптужници против Младића, у Сушици су били почињени тешки злочини над притвореним Муслиманима, укључујући убиства, мучење и сексуално насиље. Командант обезбеђења у логору Драган Николић звани Јенки пред Трибуналом је признао кривицу за те злочине и осуђен је на 20 година затвора. После две трећине издржане казне, одлуком суда, ослобођен је у августу 2013.

На тужиочеву сугестију да је померање несрпског становништва било у складу са стратешким циљевима врха власти РС о постављању граница српске државе, Станић је поновио да "није тако".

"Одлазак Муслимана из Власенице одвијао се у другим околностима у односу на оно што ви хоћете да кажете", узвратио је Станић пошто му је заступник оптужбе предочио документе да је смањивање броја Муслимана био циљ на територијама које су власти РС прогласиле својим.

Хашки процес Младићу биће настављен у понедељак, 2. фебруара. Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара