Пресуда за Тузланску колону 28. септембра

Веће за ратне злочине Окружног суда у Београду изрећи ће 28. септембра пресуду у случају Тузланска колона. Илија Јуришић оптужен да је наредио напад на колону ЈНА 15. маја 1992. године, када је погинуо 51 војник.

Пресуда Илији Јуришићу, оптуженом за употребу недозвољених средстава борбе приликом напада на колону Југословенске народне армије у Тузли, 15. маја 1992. године, биће изречена 28. септембра у Већу за ратне злочине Окружног суда у Београду.

Тужилаштво за ратне злочине Србије оптужило је Јуришића да је као старешина Оперативне групе при Центру Јавне безбедности Тузле пренео наредбу за отварање ватре на колону 92. моторизоване бригаде ЈНА, која се мирно и по претходно постигнутом договору повлачила из Тузле.

Како се наводи у оптужници, која је прецизирана пре неколико дана, том приликом је убијено најмање 51, а рањено најмање 50 припадника ЈНА и уништен већи број војних и санитетских војних возила.

Одбрана тражи ослобађење

На данашњем главном претресу одбрана оптуженог је захтевала да суд Јуришића ослободи одговорности, јер његова кривица није доказана.

Адвокат Стеван Протић, један од бранилаца Јуришића, у својој завршној речи је навео да се у Тузли догодио велики инцидент, износећи став одбране да том приликом нису погинули само војници него и цивили и да је број жртава и штета већа.

Међутим, Протић је рекао да тужилаштво никада није саопштило како је гласила наредба коју је Јуришић пренео. Јуришићев адвокат је додао да не споре да је Јуришић пренео наредбу за одбрану, али да то није била наредба за напад, наводећи да је одбрана била онемогућена да то и докаже на суду.

Према речима Протића, не постоје докази за објективну одговорност Јуришића, нити "стоји став" тужилаштва о командној одговорности оптуженог.

Јуришић је у својој завршној речи рекао да је процес против њега покренут из политичких разлога, а не ради утврђивања чињеница о догађају у Тузли.

Протић је навео да се плаши да је циљ суђења да се истина "гурне под тепих" и да се сва одговорност пренесе на њега и поставио је питање да ли је правда задовољена, чија је она и коме служи.

Заменик српског тужиоца за ратне злочине Милан Петровић је јуче у својој завршној речи рекао да је на несумњив начин потврђена оптужница и затражио да се Јуришић огласи кривим и казни по закону.

Јуришић је ухапшен 14. маја 2007. године на београдском Аеродрому Никла Тесла по међународној потерници.

Тужилаштво за ратне злочине Србије овај предмет је преузело од Војног тужилаштва у Београду 2004. године и на њему је радило у сарадњи са Тужилаштвом БИХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво