Читај ми!

Шешељ после 12 година у Београду

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који је пуштен на привремену слободу из Хашког трибунала где је у притвору провео готово 12 година, стигао је у Београд.

Шешељ је на београдски аеродром "Никола Тесла" стигао летом из Амстердама. Са аеродрома је отишао у седиште Српске радикалне странке у Земуну.

Овде можете погледати политичку биографију Војислава Шешеља 

У Земуну се Шешељ са прозора просторија СРС-а обратио присталицама. Поручио је да га је Хашки трибунал "на бруталан начин избацио из тамнице".

"Нити сам тражио, нити су постављали услове, већ су желели да ме се што пре отарасе", рекао је Шешељ.

Шешељ је присталицама које су носиле страначке заставе и заставе са његовим ликом рекао да га је Хашки трибунал привремено пустио и да ће то привремено трајати све док радикали не оборе са власти Томислава Николића и Александра Вучића, које је назвао "отпадницима и српским издајницима" који су "продали своју част и карактер и постали слуге западних сила", преноси Танјуг.

Присталицама је обећао да ће растурити Хашки трибунал и додао да је борба трајала нешто дуже него што је очекивао.

Тај суд је "рањена глобалистичка звер" која уништава животе истакнутих српских политичара и генерала, рекао је Шешељ и поручио да се у Трибуналу суди оном највреднијем у српском народу и то само зато што су Срби.

Шешељ је најавио да ће сутра у подне бити одржана редовна седница СРС-а.

Присталице Српске радикалне странке које су се окупиле на аеродрому носиле су страначке заставе, мајице и беџеве са Шешељевим ликом, а било је организовано и страначко обезбеђење, преноси Танјуг.

Како је јавио репортер РТС-а, присталице Војислава Шешеља на аеродрому су певале четничке песме. 

На аеродрому су биле и бројне домаће и стране новинарске екипе.

На Шешељев повратак у Београд реаговали су представници власти, странака и невладиних организација.

Министар Александар Вулин рекао је да Хашки трибунал контролишу Сједињене Државе, које су пустиле Војислава Шешеља из притвора и сад кроз његова уста говоре да ће рушити српску владу.

Његово привремено пуштање на слободу била је тема и у светским медијима.

Шешељ је пуштен из Схевенингена на привремену слободу због лошег здравственог стања.

Судско веће Хашког трибунала донело је 6. новембра одлуку да Војислав Шешељ буде привремено пуштен на слободу, а Влада Србије претходно је Трибуналу доставила условне гаранције за његово пуштање.

Војислав Шешељ је у притворској јединици Хашког трибунала био дуже од једанаест и по година.

Лидер српских радикала оптужен је за бројне ратне злочине, а оптужница против њега подигнута је 14. фебруара 2003. Добровољно се предао 24. фебруара исте године.

Суђење је почело четири године касније, 7. новембра 2007, али пресуда још није донета.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво