Читај ми!

Љајић: Шешељев долазак се не очекује пре уторка

Иако је Трибунал у Хагу одлучио да на привремену слободу пусти лидера радикала Војислава Шешеља, процедура за његово ослобађање трајаће још неколико дана. Како за РТС каже председник Националног савета за сарадњу с Хагом Расим Љајић, не очекује се да Шешељ у Београд стигне пре уторка.

Трибунал ће, како саопштавају, Шешељев одлазак из притворске јединице потврдити тек када он напусти Холандију. Из безбедносних разлога припреме се не обелодањују.

Лекар из Трибунала је, како сазнаје РТС, препоручио а Војислав Шешељ се сагласио с тим да се његова медицинска документа преведу и да он та документа преда свом лекару у Србији. За ослобађање Војислава Шешеља гаранције је дала Влада, подсећају у Српској напредној странци. Додају да у повратку лидера радикала не виде ништа лоше.

Шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић рекао је да је ова, последња одлука ствар хумане природе.

"Што се тиче саме Владе Србије, ми се бринемо о сваком нашем грађанину, бринемо се и о Војиславу Шешељу. Што се тиче саме политике – немамо због чега да се бринемо јер мислим да је та политика превазиђена давно у прошлости", навео је Бабић.

Политичку поруку у одлуци Хага, међутим, чита министар за рад Александар Вулин. Он сматра да је пуштање Војислава Шешеља покушај дестабилизације Србије.

"Све ово је много веће од пуштања Шешеља. Ово је одговор Вучићу – хоћеш Путина у Београду, хоћеш да имаш Параду, а ниси пристао да га држимо још десет година у затвору, мораш да напустиш политику односа и Русија и Европска унија", сматра Вулин.

У Демократској странци траже од министра да каже ко је са Запада тражио да Србија мења политику према Русији.

"Александар Вулин је у две реченице успео да противречи самом себи. Прво је изнео став да је премијер Вучић омогућио пуштање Шешеља на слободу, да би одмах затим оценио да Хаг жели да дестабилизује стање у Србији", кажу у Демократској странци.

Војислав Шешељ је оптужен за злочине у Хрватској, Босни и Херцеговини и Војводини. Завршне речи у процесу против њега изнете су још у марту 2012, а изрицање пресуде је одложено.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво