Читај ми!

Трибунал: Шешељ на привременој слободи!

Претресно веће Хашког трибунала одобрило је данас привремено пуштање на слободу Војислава Шешеља из Притворске јединице у Схевенингену. Војислав Шешељ можда већ сутра у Београду, рекао његов син Александар.

Трибунал у Хагу је овим актом дао зелено светло за привремено ослобађање Војислава Шешеља, који, међутим, још мора да прихвати ставове из гаранције коју је јуче Хагу упутила Влада Србије.

Овде можете погледати документ суда о привременом ослобађању Војислава Шешења

У поднеску Трибунала наведено је да је Судско веће на сопствену иницијативу и из хуманих разлога, због погоршања здравственог стања оптуженог, "имајући у виду нове околности и како би избегло најгоре", наложило привремено пуштање Шешеља на слободу.

Та одлука би требало да омогући Шешељу лекарску негу "у најадекватнијем могућем окружењу", а Веће је навело и да, с обзиром на околности, није неопходан пристанак оптуженог.

Истовремено, заштита сведока и интегритет поступка морају бити гарантовани, нагласило је Судско веће.

"Да би оптуженом била пружена прилика да буде подвргнут медицинском третману у окружењу које је најпримереније, Веће је назначило два услова: прво да оптужени не ступа у контакт са жртвама и сведоцима, и друго, да ће се вратити у Међународни суд када веће то буде наложило", рекла је за РТС Магдалена Спалинска, портпаролка Хашког суда.

Радикали чекају Шешеља

Потпредседник Српске радикалне странке Милорад Мирчић изјавио је да ће у петак бити познат датум када ће се лидер радикала Војислав Шешељ вратити у Србију, и додао да очекује да ће већ наредне суботе у Београду бити одржан митинг са кога ће се он обратити грађанима.

Мирчић је рекао агенцији Бета да је судско веће Хашког тибунала донело одлуку о безусловном пуштању Шешеља, те да је Шешељ добио текст те одлуке.

Његова страначка колегиница Вјерица Радета написала је на Твитеру да Шешеља очекује у понедељак у Београду.

Александар Шешељ, син Војислава Шешеља, рекао је да ће његов отац можда већ сутра бити у Београду.

"Уобичајена пракса је да се (на пуштање из притвора) чека два или три дана, али како је све ово експресно одрађено око ових одлука, мислимо да би то могло да буде већ сутра", рекао је Александар Шешељ, након телефонског разговора са оцем.

Симпатизери СРС одржали су данас протест у Београду. 

Одлука је уследила дан пошто је расправно веће Хашког трибунала покренуло иницијативу за пуштање на привремену слободу Војислава Шешеља услед погоршања његовог здравља.

Хашки суд је Шешељу поставио услове уобичајене за привремено пуштање на слободу, односно забрањује му се да утиче на сведоке и жртве. Од Шешеља се тражи и да се одазове суду када он то затражи.

Претходно, Војислав Шешељ није желео да прихвати ове услове.

Судско веће је одлуку донело гласовима двојице судија, док је Сенегалац Мандаје Нијанг издвојио мишљење.

Србија је јуче обавестила Холандију да може да гарантује за Шешеља ако се он правно обавеже да ће поштовати услове Трибунала.

Потпредседник Владе и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић рекао је јуче да је Влада, дајући гаранције за Шешеља, урадила све што је било могуће у датим околностима и да очекује одлуку Претресног већа Хашког трибунала за дан или два.

Расим Љајић је рекао да је Влада имала у виду све аспекте проблема и указала на забринутост због Шешељевог здравственог стања.

"Поновили смо одлуку из јула у којој смо изразили спремност да дамо гаранције не само у овом већ и у свим осталим случајевима када је реч о нашим грађанима који су се добровољно предали Хагу", рекао је Љајић.

Поновио је да Влада више ништа од тога није могла да уради и да сада остаје да се Шешељ сложи да прихвата гаранције које је до сада одбијао.

Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991–1993.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се