Завршне речи на суђењу за Тузланску колону

На суђењу за напад на колону ЈНА у Тузли 1992. године, Тужилаштво за ратне злочине Србије, у завршној речи затражило казну за оптуженог Илије Јуришића који је издао наређење бошњачко-хрватским јединицама.

Тужилаштво за ратне злочине Србије затражило је да се прогласи кривим и по закону осуди Илија Јуришић, оптужен за употребу недозвољених средстава борбе приликом напада на колону Југословенске народне армије (ЈНА) у Тузли, маја 1992. године.

Заменик тужиоца Милан Петровић је у завршној речи навео да је недвосмислено утврђено да је оптужени, 15. маја 1992. године, као дежурни Оперативног штаба Јавне безбедности Тузла, по наређењу свог претпостављеног, наоружаним јединицама бошњачко-хрватске стране издао наредбу за напад на колону ЈНА која се мирно повлачила из тог града.

На основу те наредбе, снајперисти су, како је истакао Петровић, прво пуцали и убијали возаче војних возила, тиме блокирали даљи пролаз колоне, а потом пуцали и убијали војнике који нису били организовани за борбу, нити у могућности да пруже отпор.

Убијено више од 50 војника ЈНА

Тада су јединице Територијалне одбране Тузла, Службе јавне безбедности и Патриотске Лиге напали и уништили видно обележена санитетска возила, навео је заменик тужиоца прецизирајући да је у нападу на војну колону убијен најмање 51 војник, а најмање 50 је рањено.

"Напада из колоне ЈНА није било. То потврђују сви искази оштећених и сведока саслушаних у овом предмету са којима су сагласни налази и мишљења вештака", истакао је Петровић у завршној речи.

Заменик тужиоца је рекао и да нема сумње да је напад на колону ЈНА у Тузли био перфидан, јер је команда касарне "Хусинска буна" у том граду добила уверавање да ће мирно и безбедно изаћи из Тузле на основу Споразума СРЈ и Босне и Херцеговине, и споразума са цивилним и војним властима Тузле.

"Без издавања наредбе за напад јединицама на терену, напада на колону ЈНА не би било. У овом злочиначком чину, унапред планираном и организованом који је трајао кратко, а ипак довољно дуго да страда велики број војника, поред оптуженог Јуришића и други актери су показали своје право лице", рекао је Петровић.

Према његовим речима, Јуришић је био свестан свога дела и хтео је његово извршење због чега би суд требало да га прогласи кривим и осуди на казну по закону.

Сутра ће завршну реч изнети одбрана оптуженог, а потом ће бити одређен дан за изрицање пресуде. Јуришићу се суди од 22. фебруара 2008. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво