Читај ми!

Влада Србије: Условна гаранција за Шешеља

Хашки трибунал је затражио од Холандије и Србије да се вечерас до 18 сати изјасне о могућем привременом пуштању на слободу хашког оптуженика Војислава Шешеља. Србија спремна да гарантује за Шешеља уколико се он обавеже да ће поштовати захтеве Трибунала, каже Расим Љајић.

Трибунал у Хагу је навео да је добио додатне поверљиве информације које указују на погоршање Шешељевог здравственог стања, преноси Танјуг.

С обзиром на нови развој догађаја, Трибунал разматра могућност привременог пуштања Шешеља на слободу и зато је позвао Србију и Холандију да најкасније данас до 18 сати доставе своје мишљење.

Трибунал је од Владе Србије затражио и да потврди да ће бити у могућности да гарантује да оптужени неће ступати у контакт са сведоцима или жртвама и да ће се вратити под надзор Међународног суда у Хагу чим то наложи Судско веће.

Потпредседник Владе и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић поручио је да је Србија спремна да пружи гаранције за Шешељево привремено пуштање на слободу, али под условом да се он изјасни да ће поштовати све услове које одреди надлежно судско веће Трибунала.

Како се наводи у саопштењу тог тела, Љајић је истакао да Шешељ треба да се изјасни да прихвата гаранције Владе Србије, имајући у виду да их је до сада одбијао.

У одговору на писмо председавајућег Претресног већа на суђењу Шешељу Жана Клода Антонетија, у коме се од Владе Србије тражи мишљење о евентуалном пуштању Шешеља на привремену слободу, Љајић је написао да се мишљење Владе о пуштању Шешеља није променило од када је Трибунал то први пут затражио 1. јула ове године.

Портпаролка судских већа и секретаријата Трибунала Магдалена Спалинска каже да је судско веће одлучило да размотри могућност да би оптуженом могла бити указана нега у најбољем могућем окружењу. 

"Посебно веће је позвало Владу Србије да се изјасни да ли је у стању да да гаранције да оптужени неће бити у контакту са сведоцима или са жртвама и да ће се вратити у Трибунал по налогу Већа", наводи Спалинска.

Спалинска је изјавила да, уколико Шешељ одбије гаранције Владе Србије, Судско веће Трибунала ће донети одлуку о даљим корацима.

"То је питање које ће морати да разматрају судије Судског већа. Они су добили, или ће добити, одговоре са којима ће се упознати и онда ће сами одлучити какви морају бити следећи кораци", рекла је Спалинска.

"Што се тиче Владе Холандије, нема никаквог јавног поднеска" , рекла је Спалинска.

Немања Шаровић из СРС-а сматра да је реч о још једној "играрији Хашког трибунала".

"Оно што остаје, захтев одбране је укидање притвора Војиславу Шешељу и његово безусловно пуштање на слободу, јер не постоји никаква процесна претпоставка да траје притвор", каже Шаровић.

Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-93. У притвору Трибунала, Шешељ је од 24. фебруара 2003, када се добровољно предао.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара