Читај ми!

"Инцидент у Хумској перфидна провокација"

Коришћење дрона на утакмици Србија–Албанија представља "перфидну провокацију" која је за циљ имала да се повреде осећања публике, сматра комесар ФСС-а за безбедност Миливоје Мирков. То је високотехнолошка провокација, оцењује професор ФПН-а Предраг Симић. Мени је жао што је акција наших навијача била испуњење сна провокатора, каже коментатор Предраг Страјнић.

Коришћење беспилотне летелице на утакмици Србија–Албанија је први такав случај у Србији и иностранству, каже комесар ФСС-а за безбeдност Миливоје Мирков.

(Снимак "Ока" можете погледати на нашој страни Емисије)

Употреба дрона представља једну нову врсту ризика, истиче Мирков и додаје да је посао организатора да брине о безбедности на улазима у стадион и на стадиону. За остале ризике надлежни су други државни органи, рекао је Мирков гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

Такав случај Мирков никада није имао и сматра да је због тога апсурдно очекивати неко решење. Када су угледали дрон, у штабу су се договарали како да га уклоне, уз, како каже, навијачке реквизите. За то време, летелица је изгубила на висини, а фудбалер Стефан Митровић ју је повукао надоле.

Мирков сматра да је реч о перфидној провокацији која је за циљ имала да се повреде осећања публике и да дође до већег инцидента.

Проблема је било и пре утакмице због, како је рекао Мирков, "карактеристичног односа албанске репрезентације". Два сата пре слетања авиона, Фудбалски савез Србије сазнао је да је албанска репрезентација променила смештај, што је представљало озбиљан безбедносни проблем.

"Ми смо синоћ на аеродрому морали прво да трасу добро преконтролишемо, зато смо се и задржали. Замислите да је неко са стране у аутобус бацио неки предмет. Веома је битно добро припремити утакмицу. Предузели смо све мере", рекао је Мирков.

Професор ФПН-а Предраг Симић сматра да инцидент није био терористички акт, и подсетио да се дрон користи и за ваздушно снимање. Коришћење беспилотне летелице представља, међутим, нови изазов за "безбедњаке" и неопходно је коришћење ометача, рекао је Симић.

То је високотехнолошка провокација, која и кошта, истиче Симић.

Коментатор РТС-а Предраг Страјнић истакао је да је реч о смишљеној политичкој акцији. "Мени је жао што је акција наших навијача била испуњење сна провокатора", рекао је Страјнић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво