Мађарска и Аустрија не желе да изруче нацистичке злочинце

Директор јерусалимског центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф похвалио одлучност српских власти у процесуирању ратних злочина, и истовремено критиковао Мађарску и Аустрију да не желе да изруче нацисте.

"Проблем процесуирања нацистичких ратних злочина не лежи у чињеници да је починиоце тешко пронаћи или да је тешко доћи до доказа, кључни проблем је недостатак политичке воље држава у којима се они крију да их приведу правди и ту првенствено мислим на Аустрију и Мађарску", рекао је Зуроф на конференцији за новинаре.

После данашњег састанка са министарком правде Снежаном Маловић и тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем, Зуроф је рекао да су српске власти одлучне у процесуираљу ратних злочине, што показују случајеви Миливоја Ашнера, Шандора Кепира и Петера Егнера.

Нагласивши да сваки изгубљени дан значи дан поклоњене слободе починиоцима ратних злочина, Зуроф је рекао да се ниједна влада не може натерати да процесуира нацисте и да је корак који је направила српска влада јасан подсетник целом свету какав став треба имати према ратним злочинима.

Министарка правде Снежана Маловић је упозорила да ратни злочини не застаревају, и истакла да случајеви Ашнера, Егнера и Кепира, у које је српско правосуђе закорачило, јасно показују да је Србија на бранику правих и правних вредности.

Она је потомцима страдалих обећала да ће, као министар правде, учинити све да злочини почињени над Јеврејима и другим народима током Другог светског рата буду кажњени.

"Не смемо заборавити ниједну жртву, ни оне из недавних ратова на подручију бивше Југославије, али ни оне из Другог светског рата. На жалост у историји човечанства елиминација других, зато што су други, другачији, била је учестала појава", казала је Маловићева.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је нагласио да су захтев за спровођење истраге против Егнера и преткривични поступци против Ашнера и Кепироа, порука да ће сваки злочин бити истражен и да ће, уколико има валидних доказа бити процесуирани.

"То је наша обавеза према правном поретку Србије, али пре тога према жртвама и њиховим потомцима", рекао је Вукчевић, подсетивши да се поступак одузимања држављанства Егнеру води у САД, што представља услов за његову екстрадицију Србији.

Он је најавио да ће крајем месеца у посету тужилаштву за ратне злочине и вези са случајем Егнер доћи представници Службе за откривање ратних злочина САД.

Према процени невладине организације "Симон Визентал" има још неколико стотина преживелих нациста, а истрага се води против 10 лица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво