Читај ми!

Томић ослобођен оптужби за "малу Колубару"

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио бившег директора рударског басена "Колубара" Драгана Томића и његове сараднике оптужби да су извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја у вези са купопродајом гвожђа од јуна 2004. до децембра 2008, у случају познатом и као "мала Колубара".

Том одлуком, која је објављена на његовом сајту, Апелациони суд је одбио жалбу тужилаштва и потврдио првостепену ослобађајућу пресуду Вишег суда у Београду, преноси Танјуг.

Оптужби су осим Томића ослобођени помоћник директора за комерцијалне послове Колубаре Миливој Ристић, заменик директора и директор од 2008. Владан Јовичић, помоћник директора за комерцијалне послове Радисава Ранковић, заменик директора Милован Обрадовић и директор предузећа "Инос сировине Лазаревац", које је до 2009. било друштвено, Милован Радисављевић.

Са њих је овом одлуком скинута сумња да је, како је тврдило тужилаштво, директор "Инос сировине" користио пријатељство са Томићем, Јовичићем и Обрадовићем и уговарао за куповину гвожда по нижој цени од тржишне, па је тако "Колубара" оштећена за 58.832.390 динара, што су вештаци оповргли током суђења.

Сумњало се да руководиоци "Колубаре" нису предузимали никакве мере према "Инос сировинама" због неплаћеног дуга за гвожђе.

По налажењу Апелационог суда на поуздан и несумњив начин је утврђено на основу усаглашеног мишљења вештака да су сви уговори и анекси који су из измењене оптужнице, односно уговорене цене по којима је ДП "Инос сировина" Лазаревац откупљивало гвожђе као секундарну сировину од "Колубаре" одговарају тржишним ценама.

С обзиром на то, према оцени Апелационог суда, првостепени суд је правилно поступио када је оптужене ослободио од оптужби, будући да у конкретном случају није доказано да су ови окривљени извршили кривично дело.

Томић је на почетку суђења 2012. године негирао оптужбе и рекао да су он и други оптужени жртве медијске хајке под називом "Превара века", односно "Афера Колубара" са циљем да се ДСС, чији је члан, уништи и представи као криминално удружење.

Томић је био у притвору Окружног затвора у Београду, скоро годину дана, али због другог предмета, од хапшења 2. октобра 2011. до 21. септембра 2012. године.

Против њега је била подигнута још једна оптужница Тужилаштва за организовани криминал, која га са још 27 окривљених терети за злоупотебу службеног положаја поводом закупа механизације од више приватних предузећа за потребе "Колубаре", којима је оштетио то предузеће за 938 милиона динара, односно око 8,4 милиона евра.

Суђење по тој оптужници још није заказано.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво