Читај ми!

Убијен монструм из Качаника?

Курдска телевизија објавила је да је у борбама убијен косовски Албанац Лавдрим Мухаџери, који се својевремено прикључио џихадистима Исламске државе, а његово тело показано је на програму те телевизије.

Према ономе што је објавила курдска телевизија КННЦ, Мухаџери је умро од рана задобијених у борбама са курдским одбрамбеним снагама, преноси Танјуг.

Косовски Албанац Лавдрим Мухаџери (24) из Качаника, који је отишао у џихад у Сирију и тамо вршио бруталне злочине, објавио је крајем јула на Фејсбуку фотографије како држи једног сиријског младића и припрема се да му ножем одсече главу, а затим одрубљену главу држи у рукама и позира испред камере.

Мухаџери је 2. августа, у интервјуу за дневник Дита из Тиране, рекао да није учинио ништа више него што су током рата чинили припадници ОВК.

Како су тада пренели приштински медији, тај екстремиста се оправдавао речима да такву казну предвиђа Куран.

Он је рекао да је 19-годишњак коме је одсекао главу "ухваћен као шпијун, а према Курану, за онога који издаје муслимане" предвиђена је егзекуција.

Најпознатији косовски припадник озлоглашене екстремистичке организације Исламска држава, у фокусу медија је био претходно у јуну, јер је објавио фотографију како пали косовски пасош.

Према наводима косовских медија, Мухаџери, који је себе називао лидером албанских бораца припадника екстремистичке Исламске државе, радио је пре учешћа у ратовима у Сирији и Ираку за амерички КФОР у бази Бондстил и за НАТО у Авганистану.

У време Рамазана 2013, учествовао је у активностима Исламске заједнице Косова, што потврђује неколико фотографија.

Наводно је прошле године изабран за команданта Албанаца који припадају одметнутом крилу устаника против режима Башара ел Асада, али не оног дела који тражи демократију за Сирију, већ оног који Сирију види као земљу у којој ће владати шеријатски закони и групе блиске Ал Каиди.

Међутим, једна особа која се вратила из рата у Сирији, из ратних логора, у интервјуу за Експрес негирала је да је Мухаџери командант, већ каже да је само гарант Албанцима који долазе међу џихадисте.

Приштински медији су 15. августа објавили да ће за Мухаџеријем бити расписана међународна потерница, пошто је Интерпол прихватио захтев косовских власти да се укључи у систем потраге.

Основни суд у Урошевцу тражи Мухаџерија због сумње да је извршио терористичко деловање и организовао групу која треба да ратује у Сирији и Ираку.

Према наводима приштинских медија, последњих неколико година више од 200 косовских Албанаца је отишло у џихад да се бори на страни радикалних исламских група.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво