Читај ми!

Вештаци: Калинић није душевно болестан

Припадник земунског клана Сретко Калинић, који је оптужен за више убистава, урачунљив је и није душевно болесно, наводи се у налазу комисије вештака неуропсихијатара представљеном данас у судници београдског Окружног затвора.

Калинић је у стању да разликује добро од зла и може да се контролише када је то у његовом интересу, рекао је судски вештак Александар Јовановић у наставку суђења Луки Бојовићу, Калинићу, Владимиру Милосављевићу и Милошу Симовићу, јавља Танјуг.

На бројна питања Бојовићевог правног заступника адвоката Боривоја Боровића о налазу и времену трајања разговора, Јовановић је рекао да је стручна комисија око сат времена разговарала са оптуженима.

"Разговарали смо око сат времена, односно онолико колико нам је требало...", рекао је Јовановић додавши да је разговор могао да траје и два дана, али да не би добили више од онога што су тада добили.

Вештачење неуропсихијатара тражио је Боровић, који је раније рекао Танјугу да је став одбране да је Калинић болестан и да је његов ранији исказ злоупотребљен.

Наставак суђења, на који ће, на поновљени захтев правних заступника, а одлуком Суда бити позвана и психијатар Нада Јовановић, заказан је за 6. октобар ове године.

Они су оптужени за убиство Бранка Јефтовића Јорге и за покушај убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића, када су погинули њихови телохранитељи Дејан Иванчевић и Милутин Јовичић, за чија су убиства такође оптужени.

Калинић је у овом процесу, који је почео 2010. године, признао кривицу за нека кривична дела, али је повезао Бојовића са убиствима за која се терети, као и другим убиствима која нису описана у оптужници.

Бојовић и Милосављевић су после вишегодишњег бекства ухапшени 2012. године, у фебруару, у Валенсији и од тад су у екстрадиционом притвору у Шпанији где чекају изручење Србији.

Према оптужници Тужиластва за организовани криминал, Лука Бојовић је у марту 2003. године, након убиства Душана Спасојевића, преузео руковођење земунским кланом.

Како се наводи у оптужници, Бојовић је одбеглима помагао при скривању, обезбеђивао им новац, лажна документа и места становања, а они су заузврат извршавали његове налоге, међу којима је и низ убистава.

Милисављевић је у одсуству осуђен на 35 година затвора због учествовања у убиству премијера Зорана Ђинђића, док је за кривична дела која је извршио као припадник "земунског клана" добио 40 година затвора.

Осим ове оптужнице, Бојовић је правоснажно осуђен на 15 месеци затвора због недозвољеног ношења оружја и фалсификованих исправа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво