Читај ми!

Гузина: Није тачно да су гађани цивили

Сведок одбране Светозар Гузина изјавио је, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да су цивили у Сарајеву, 1992-95. страдали као колатерална штета, зато што су били на линији фронта.

Гузина, који је током рата био командант једног батаљона ВРС код Сарајева, тврдио је да смрт цивила није била резултат наређења да они буду циљани, али да жртве "нису могле бити избегнуте", зато што су се нашле на линији сукоба, јавља Бета.

По оптужници против генерала Младића (71), тадашњег заповедника ВРС, бројне цивилне жртве у Сарајеву изазвало је дуготрајно хотимично гранатирање и снајперисање са српских положаја око града. То је у оптужници названо "терором" над становништвом Сарајева.

Док га је унакрсно испитивао тужилац, Гузина је потврдио да је у јединици имао шест снајпера, али је казао да "није тачно да су гађали цивиле".

Он је "чистим подметањем Муслимана", назвао навод оптужнице да су снајперисти под његовом командом 26. јуна 1994. ранили шеснаестогодишњу Санелу Муратовић.

Сведок је, као тачно, прихватио и да је, после једног напада у фебруару 1993, новинарима изјавио да је применио "нову тактику - уништимо цело место, пре него што га заузмемо".

Оградио се, међутим, да се то односило на снажно упориште Армије БиХ у којем није било цивила, што је, по њему, потврђено и чињеницом да се Унпрофор, потом, "није јавио да каже да су цивили страдали".

За Гузину, зграда Радиотелевизије Сарајево била је "легитимни војни циљ", између осталог и зато што је из ње потицала "пропаганда против српског народа".

Као нетачну, он је одбацио тврдњу заступника оптужбе да су власти и војска босанских Срба, с пролећа 1992, протерали Муслимане и Хрвата са Илиџе.

"Одговорно тврдим да су они добровољно изашли из својих кућа и отишли ка Сарајеву или Кисељаку... Нико им није бранио, али их нико није ни терао", казао је Гузина, у то време командант једног од батаљона Илиџанске бригаде ВРС.

При том исказу остао је и након што му је тужилац предочио документ српских власти на Илиџи по којем је "дозвољено исељавање Муслимана и Хрвата".

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида.

Израз "потурице", којим је називао босанске Муслимане, Гузина не сматра увредљивим "зато што означава људе који су променили веру...Сад су Бошњаци, пре тога су били Муслимани, а пре тога потурице".

Следећег сведока одбране, Младићеви адвокати извешће пред судије сутра.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници и узимање за таоце припадника Унпрофора 1995.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво