Читај ми!

Вештаци: Калинић способан да прати суђење

Према вештачењу неуропсихијара, припадник земунског клана Сретко Калинић, нема прихичке проблеме и у стању је да прати суђење на ком су се суди као припаднику групе Луке Бојовића.

Детаљни налази и мишљење вештака биће представљен у наставку суђења 11. јула, пошто за данашње суђење налаз није достављен свим Бојовићевим браниоцима.

Вештачење, које је обавила комисија вештака неуропсихијатара тражила је Бојовићева одбрана, тврдећи да Калинић није психички здрав.

Калинић, који је осуђен на вишедеценијску робију али и оптужен за бројна убиства, у том поступку је признао неке злочине и оптужио Бојовића да стоји иза њих. Бојовићу се, као и Владимиру Милисављевићу, суди у одсуству док су на оптуженичкој клупи Сретко Калинић и Александар Симовић.

Они су оптужени за убиство Бранка Јефтовића Јорге и за покушај убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића Шока исте године, када су погинули њихови телохранитељи Дејан Живанчевић и Милутин Јовичић, за чија су убиства такође оптужени.

На почетку суђења у октобру 2010. године, Калинић је признао кривицу за убиство Јефтовића и повезао Бојовића са кривичним делима која му се стављају на терет, као и другим убиствима која нису описана у оптжници.

Суђење је одржано у специјалној судници Окружног затвора у Београду.

Бојовић и Милисављевић су после вишегодишњег бекства ухапшени 2012. године у фебруару у Валенсији и од тад су у екстрадиционом притвору у ССпанији где чекају изручење Србији.

Шпанске власти одобриле су њихову екстрадицију, али ће бити изручени након што се оконча поступак који се против њих води у тој земљи због више кривичних дела.

Према оптужници тужилаштва за организовани криминал, Лука Бојовић је у марту 2003. године након убиства Душана Спасојевића преузео руковођење "земунским кланом".

Како се наводи у оптужници, Бојовић је одбеглим "земунцима" помагао при скривању, обезбеђивао им новац, лажна документа и места становања, а они су заузврат извршавали његове налоге, међу којима је и низ убистава.

Милисављевић је у одсуству осуђен на 35 година затвора због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића, док је за кривична дела која је извршио као припадник "земунског клана" добио 40 година затвора.

Осим ове оптужнице, Бојовић је правоснажно осуђен на 15 месеци затвора због недозвољеног ношења оружја и фалсификованих исправа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи