Читај ми!

Жарко Лаушевић на слободи

Имиграциони суд у Њујорку донео одлуку да глумца Жарка Лаушевића, уз кауцију, пусти на слободу.

Жарко Лаушевић је, уз кауцију, пуштен из имиграционог притвора у Њујорку у ком је боравио од 2. јула када је ухапшен јер није имао боравишне папире, потврдио је за РТС Слободан Пајовић, Лаушевићев адвокат у Србији.

Пајовић је рекао и да је следеће рочиште пред тим судом заказано за 8. фебруар идуће године, али није желео да износи детаље о чему ће амерички суд тада расправљати.

Сходно одлуци суда у Њујорку, Лаушевић неће бити депортован у Србију, већ ће одлуку у вези са боравком у Сједињеним Америчким Државама и евентуалном држављанству те земље сачекати на слободи.

Пошто је Трећи општински суд у Београду 10. септембра повукао потерницу за Лаушевићем, која је расписана 2002. ради извршења казне од 13 година затвора, он неће бити ухапшен у Србији.

Тај суд је усвојио и предлог републичког тужиоца да се одложи извршење казне до окончања његовог случаја.

Републички тужилац Слободан Радовановић поднео је недавно захтев за заштиту законитости поводом пресуде Врховног суда Црне Горе, којом је 2001. глумцу Жарку Лаушевићу повећана казна са четири на 13 година затвора, на коју је осуђен због прекорачења нужне одбране у обрачуну у ком су страдала два младића.

Тужилац сматра и да је повређено Лаушевићево право на одбрану с обзиром на то да некадашњи савезни државни тужилац никада није одлучио о његовом захтеву за заштиту законитости, пошто је у то време био блокиран рад савезних правосудних органа док ће о захтеву републичког јавног тужиоца одлучивати Врховни суд Србије.

Поред овог захтева, Врховни суд би у току септембра, како је раније најавио, требало да одлучи о захтеву Лаушевићевих бранилаца за ванредно ублажавање казне затвора.

Уколико захтев буде усвојен, Лаушевићу ће правоснажна казна бити ублажена и он би се по доласку у Србију могао наћи на слободи, јер у затвору већ провео 4 године и 7 месеци.

Лаушевић је, у ноћи између 30. и 31. јула 1993, у подгоричком кафићу "Епл", убио Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (21) и ранио Андрију Кажића.

У обрачуну је његов брат Бранимир испалио један метак који никога није погодио.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво