Читај ми!

Хапшење због злоупотреба у Фонду ПИО

Шест особа приведено због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили републички Фонд за пензијско и инвалидско осигурање за 70 милиона динара, потврђено је РТС-у у МУП-у Србије. За једним осумњиченим се трага.

Припадници Управе криминалистичке полиције привели су осумњичене у Тужилаштво за организовани криминал на саслушање.

Приведени су Иван Ђинђић, Жељко Антулов, Предраг Дејановић, Дејан Филиповић, Средоје Мирковић и Зорица Одавић Стаменковић.

Осумњичени су да су као припадници организоване криминалне групе омогућили незаконито остваривање права на старосну пензију већем броју лица у периоду од 2007. до 2014. године, саопштио је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Београдска полиција саопштава да постоје основи сумње да је Иван Ђинђић у периоду од 2007. до данас организовао криминалну групу за проналажење особа којима је недостајао одређени период радног стажа за стицање права на старосну пензију.

Таквим особама је, за новчани износ од 300 до 700 евра по години стажа, у матичну евиденцију Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање уписиван фиктивни радни стаж, наводно остварен код послодаваца "Београдског водовода и канализације", "Електродистрибуције Београд", "Вадеса", "Завода за трансфузију крви" и др.

Проверама је утврђено да те особе никада нису биле запослене код наведених послодаваца.

Буџет Републике Србије оштећен је за око 70 милиона динара, а организатор и чланови групе прибавили су имовинску корист у износу од око 125.000 евра. 

Против свих лица поднета је кривична пријава, а по налогу тужиоца донета су решења о њиховом задржавању.

Незаконите радње у више стотина предмета

Поводом привођења, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање саопштио је, да је до сада обрадио више стотина предмета у којима су откривене одређене незаконите радње у остваривању стажа осигурања.

"До овог момента обрађено је 400 предмета особа које нису још остварили право на пензију (осигураници) и 300 предмета који су остварили право на пензију (корисници), а имају стаж осигурања за који је накнадно, кроз контролу, утврђено да је фиктиван, односно да није остварен на законит начин", наводи ПИО фонд у саопштењу.

У тим радњама су, како се истиче, учествовали поједини запослени у Фонду, послодаваци и особе које нису запослене у Фонду.

Незаконите радње односиле су се на период од 2000. године до данас, истиче се у саопштењу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво