Читај ми!

За крађу тестова годину дана затвора

Други основни суд у Београду осудио је бившу радницу "Службеног гласника" Зорицу Матић на годину дана затвора због крађе тестова за полагање мале матуре у јуну 2013.

Жељко Цветковић и Ненад Мијалковић осуђени су, због прикривања тог дела, на условне казне од шест месеци затвора с роком провере од две године.

Судија Дејан Гарић рекао је да је Матићеву осудио због кривичног дела злоупотреба службеног положаја, док тужилаштво Матићеву терети за кривично дело крађе.

Према речима судије, затворска казна Матићевој је изречена "не само за наук њој већ и целом друштву".

Он је истакао да је због крађе тестова настала штета не само за цео школски систем већ и за читаву генерацију младих људи који су се, како је навео, на првом кораку ка озбиљном животу срели са системом који не функционише - да се поштен рад не исплати.

Адвокат одбране изненађен је одлуком суда.

"Незабележено је да један помоћни физички радник, који пакује неке листове у неке кутије и лепи их селотејпом одговара као службено лице које обавља службену дужност. Понашање јесте друштвено неприхватљиво, али не представља кривично дело", сматра адвокат одбране Саша Миловановић.

Осуђени као и тужилаштво имају право да уложе жалбу на ту пресуду Апелационом суду.

Матићева је раније признала да је тестове узела, наводећи да је то учинила из најбоље намере како би помогла пријатељима чија су се деца спремала за упис у средње школе, као и да заузврат није ни тражила, ни добила ништа.

Мијалковић и Цветковић тврдили су да тестове нису продавали нити поделили неком другом и да чак ни њихова деца нису знала да су то прави тестови.

Пре изрицања пресуде саслушан је представник "Службеног гласника" Зоран Балиновац, који је рекао да "Службени гласник" неће истицати имовинско-правни захтев.

Он је рекао да је Матићева била беспрекоран радник и да је увек испуњавала радне обавезе.

Према његовим речима "Службени гласник" сматра да је Матићева то урадила због погрешно схваћеног алтруизма, а не због профита.

Због "проваљивања тестова" резултати полагања мале матуре ове године се нису вредновали за упис у средње школе.

Тужилаштво терети Матићеву да је од 6. до 12. јуна као радник за паковање тестова у Јавном предузећу "Службени гласник" украла три комбинације тестова из српског и два из математике тако што их је ставила у свој грудњак, док је трећу комбинацију теста из математике фотографисала.

Сумња се да је комбинације дала осталим осумњиченима, а све је радила ради стицања противправне имовинске користи. Матићева се терети за обичну крађу јер, како су у суду објаснили, тестови немају карактер службене тајне.

Тако су и за крађу и за прикривање запрећене исте казне - до три године затвора или новчана казна.

Након ове афере у јавности је покренуто питање одговорности министра просвете Жарка Обрадовића, а он недуго потом у реконструкцији владе остао без министарске фотеље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи