Читај ми!

Ухапшена Јасна Матић и директори СИЕПА

Бивша министарка Јасна Матић и још троје бивших челника СИЕПА приведени због сумње да су злоупотребили службени положај и оштетили буџет за око 120 милиона динара. У току је њихово саслушање у Тужилаштву за организовани криминал.

23.30 - Саслушање Јасне Матић наставља се сутра, рекао је тужилац Миљко Радисављевић.

Полиција је, поред Јасне Матић, привела и Божидара Лаганина, Весну Перић и Бојана Јанковића. Све четворо су у периоду од 2006. до 2013. године били на челним позицијама у Агенцији за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА).

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да су четворо приведених осумњичени да су злоупотребили службени положај и да су у периоду од 2006. до 2013. године, закључивањем великог броја (1.339) фиктивних уговора о ауторском делу између запослених у СИЕПА, као физичких лица, и Агенције, оштетили буџет за око 120 милиона динара.

Фиктивни уговори су се односили на послове који су били у опису посла запослених у Агенцији, па су супротно Закону о ауторским и сродним правима, Закону о јавним набавкама, Закону о министарствима и Закону о буџетском систему, омогућили да се средства из буџета Републике Србије искористе за исплате наводно извршених уговора о ауторским делима, прецизира се у саопштењу.

На овај начин осумњичени су себи и другим физичким лицима прибавили имовинску корист у укупном износу од преко 90 милиона динара, док разлика од око 27 милиона динара представља укупан износ обрачунатих и плаћених пореза и доприноса по том основу.

Тужилаштво за организовани криминал је саопштило да је у току је саслушање осумњичених и да је Служба за борбу против организованог криминала (СБПОК) МУП-а Србије протв њих поднела кривичну пријаву. За сада је одређено само полицијско задржавање од 48 сати, а након саслушања одлучиваће се о евентуалном притвору.

Матићева је била директор СИЕПА од 2004. до 2007. године, Весна Перић од 2007. до 2010, када је поднела оставку, а Лаганин од 2010. до 2013. године. Јанковић је био заменик директора Агенције.

Јасна Матић је за министра за телекомуникације у влади Мирка Цветковића изабрана 7. јула 2008. године, а исти сектор је, у својству државног секретра за дигиталну агенду, при Министарству културе водила и у реконструисаној влади, образованој марта 2011.

Претходно је била државни секретар за економске односе са иностранством у Министарству економије и регионалног развоја, из редова Г-17 плус.

Матићева је рођена 14. јануара 1964. у Београду, а 2001. магистрирала је пословну администрацију на Универзитету Вашингтон у Сент Луису, САД.

Дипломирала је на Грађевинском факултету у Београду. Од 2003. до 2004. била је главна саветница на Пројекту за унапређење конкурентности Србије (УСАИД), а од 2000. до 2001. консултант Светске банке.

Била је и специјални саветник потпредседника владе Мирољуба Лабуса.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво