Читај ми!

Настављено суђење Драгину

Настављено суђење Саши Драгину и осталим оптуженима у афери "Азотара". Никада не бих дозволио себи да кршењем закона нанесем штету својој породици, пољопривреди и људима који живе од ње, рекао је Драгин.

У Специјалном суду у Београду настављено је суђење бившем министру пољопривреде Саши Драгину и осталим оптуженима да су злоупотребама оштетили панчевачку "Азотару" за више милиона евра.

Драгин је око 10.30 започео своју одбрану у згради суда у Устаничкој улици.

На самом почетку рекао је да никада не би дозволио себи да кршењем закона нанесе штету својој породици, пољопривреди и људима који живе од ње.

Бивши министар пољопривреде рекао је да је провео "невин девет и по месеци у Централном затвору у Београду, у просторији од десет квадрата, без прозора", што му је "пало тешко", као и његовој породици.

Он се запитао како припада организованој криминалној групи са више од 40 оптужених кад познаје само власника консултантске куће Звонимира Никезића и још двојицу оптужених, док остале није ни видео.

Драгин је објаснио да је уредба о регресирању минералног ђубрива донета 2009. године једногласном одлуком тадашње Владе Србије и да ју је потписао Ивица Дачић.

Према његовим речима, на састанку у резиденцији код бившег председника Србије Бориса Тадића у јулу 2009. године договорено је да држава помогне Азотари "Панчево".

Састанку су присуствовали поред њега и Тадића, премијер Мирко Цветковић, директор "Србијагаса" Душан Бајатовић, Никезић и Душан Петровић.

Тада је изнет план о продаји минералног ђубрива које ће производити Азотара "Панчево".

"Мој циљ је био да се повећа пољопривредна производња у Србији, а до тога ћемо доћи ако буде постојала и већа потрошња ђубрива. И даље сматрам да је начин како смо субвенционисали пољопривреду био одличан", оценио је Драгин.

Он је навео и да, према извештају инспекцијског надзора, није била утврђена било каква неправилност приликом продаје регресираног ђубрива.

"Цео живот сам радио за добро ове земље, мислио сам да ће ово бити круна моје каријере а не упропашћавање мене и моје породице. Ипак, и даље верујем у право, правду и мудрост овог суда", закључио је Драгин. 

Осим Драгина на оптуженичкој клупи је још 41 оптужени, међу којима је и власник консултантске куће Звонимир Никезић.

Драгин и Никезић се терете да су осмислили начин продаје регресираног ђубрива преко Азотаре и препоручили људима из Азотаре да тако обављају продају ђубрива.

Тужилаштво тврди да су се државна и друштвена пољопривредна предузећа појављивала само као формални купци минералног ђубрива. Та роба је, међутим, завршавала у магацинима приватних фирми које по уредби нису имале право на куповину ђубрива по нижим ценама.

У оптужници се наводи да је то рађено на иницијативу и препоруку Саше Драгина и власника консултантске куће оптуженог Звонимира Никезића.  

Драгин се терети за кривично дело злоупотреба службеног положаја за које је запрећена казна до 12 година затвора, а Никезић за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у подстрекивању за које је запрећена казна до 10 година затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво