О депортацији Лаушевића у понедељак

Амерички суд требало би у понедељак да одлучи да ли ће глумца Жарка Лаушевића депортовати у Србију или ће му дозволити да тражи продужење америчке боравишне визе.

Суд у Њујорку требало би у понедељак да одлучи да ли ће глумца Жарка Лаушевића депортовати у Србију, чији је држављанин, или ће му дозволити да тражи продужење америчке боравишне визе.

Лаушевић се налази у притвору у Њујорку, пошто је ухапшен 2. јула, јер није имао боравишне папире, а расправа америчког суда била је одложена средином августа на захтев Лаушевићевог браниоца.

Независно од одлуке суда у Њујорку, Лаушевић је у Србији "слободан човек" до окончања његовог случаја у Врховном суду Србије, пошто је повучена потерница која је 2002. године за њим била расписана ради извршења казне од 13 година затвора.

Врховни суд треба да одлучи о захтеву за заштиту законитости који је поднео републички тужилац Слободан Радовановић поводом пресуде Врховног суда Црне Горе, којом је Лаушевићу повећана казна са четири на 13 година затвора, као и о захтеву Лаушевићевог адвоката Слободана Пајовића за ванредно ублажавање казне.

Радовановић сматра да је дошло до повреде закона, јер је Лаушевићу драстично повећана казна са четири на 13 година закона, као и да му је повређено право на одбрану, јер некадашњи савезни државни тужилац никада није одлучио о његовом захтеву за заштиту законитости, пошто је у то време био блокиран рад савезних правосудних органа.

Трећи општински суд у Београду већ је усвојио Радовановићев захтев за одлагање извршења затворске казне Лаушевићу, па је истовремено повукао и потерницу која је за њим била расписана.

Лаушевић је, после више изречених пресуда које су укидане, у Врховном суду Црне Горе 2001. године правоснажно осуђен на максималну казну затвора од 13 година због прекорачења нужне одбране у обрачуну у коме су страдала два младића.

У притвору је до изрицања првостепене пресуде провео четири и по године, па му је, према важећој пресуди, остало да одслужи још осам и по година.

Лаушевић је, у ноћи између 30. и 31. јула 1993. године, у подгоричком кафићу "Епл", убио Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (19) и ранио Андрију Кажића.

У обрачуну је његов брат Бранимир Лаушевић испалио један метак који никога није погодио.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи