Читај ми!

Почело суђење Драгину за "Азотару"

Пред Специјалним судом у Београду почело суђење Саши Драгину и његовим сарадницима за злоупотребе у панчевачкој "Азотари". Суђење је спојено по две оптужнице из маја и септембра 2013, па су поред Драгина још 42 оптужена.

Суђење бившем министру пољопривреде Саши Драгину и његовим сарадницима оптуженим за злоупотребе у панчевачкој "Азотари" почело је данас пред Специјалним судом у Београду. Поред Драгина су још 42 оптужена, јер је спојено суђење по две оптужнице из маја и септембра прошле године.

Како је рекао председник судског већа Драган Мирковић, оптужница је изузетно обимна те би њено читање могло да потраје и два дана. Према једном оптуженом поступак је раздвојен због болести.

Адвокат Саше Драгина Владимир Хоровић оцењује да је Драгинова одбрана прецизна, јасна и кратка.

"Када је будете чули, ви ћете, јавност ће бити у ситуацији да врло јасно каже - он овде не припада", истиче Хоровић.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против Драгина и још 20 оптужених 22. маја 2013. због сумње да су злоупотребама оштетили "Азотару" за око 25 милиона евра.

У септембру је подигнута још једна оптужница и на њој се не налази бивши министар. Том оптужницом групи од 25 оптужених од којих се троје налази и на првој оптужници, на терет се ставља да су "Азотару" оштетили за око 350 милиона динара, односно за око три милиона евра.

Према првој оптужници, Драгин и остали се терете за продају регресираног минералног ђубрива од јула 2009. до октобра 2011. године која је вршена супротно уредбама Владе Србије.

Драгин је био девет месеци у притвору након хапшења у новембру 2012, после чега му је одобрен кућни притвор.

Осим Драгина на оптуженичкој клупи је још 41 оптужени, међу којима је и власник консултантске куће Звонимир Никезић, који је у јулу прошле године пуштен из притвора уз јемство од милион евра у некретнинама.

Драгин и Никезић се терете да су смислили начин продаје регресираног ђубрива преко "Азотаре" и препоручили људима из "Азотаре" да тако продају ђубриво.

Драгин се терети за кривично дело злоупотреба службеног положаја за које је запрећена казна до 12 година затвора, а Никезић за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у подстрекивању за које је запрећена казна до десет година затвора.

Крајем октобра полиција је Тужилаштву за организовани криминал поднела нову кривичну пријаву против Драгина због сумње да је омогућио уношење опасних материја у Србију, њихово прерађивање и складиштење, а десетак дана раније Тужилаштво је подигло још једну оптужницу за малверзације у "Азотари", али се на њој не налази бивши министар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво