Смањена казна Властимиру Ђорђевићу

Хашки трибунал правоснажно осудио бившег начелника Ресора јавне безбедности МУП-а Србије Властимира Ђорђевића на 18 година затвора. Првостепеном пресудом осуђен је на 27 година затвора за злочине почињене на Косову 1999. године.

16.10 - Властимир Ђорђевић правоснажно осуђен на 18 година затвора.

15.30 - Почело образлагање пресуде Властимиру Ђорђевићу. 

Жалбено веће Хашког трибунала изрекло је бившем начелнику Ресора јавне безбедности МУП-а Србије Властимиру Ђорђевићу казну од 18 година затвора.

Данашњом пресудом Жалбено веће је смањило првостепену пресуду од 27 година затвора за злочине против човечности и ратне злочине почињене над косовским Албанцима од 1. јануара до 20. јуна 1999. године.

Судије су делимично усвојиле Ђорђевићеву жалбу и ослободиле га одговорности за злочине на неким од локација наведеним у првостепеној пресуди. Такође, Жалбено веће је оценило и да је првостепена казна била преоштра.

Према правоснажној пресуди, првостепено веће је погрешило када је Ђорђевића прогласило кривим за депортацију и прогон албанског становништва из Пећи и Косовске Митровице у Црну Гору, будући да тада између Косова и Црне Горе није постојала државна граница.

Преиначена је и осуђујућа пресуда за депортације у неким селима у општинама Србица и Пећ. Ђорђевић је ослобођен и кривице за убиство два старца у Подујеву, као и девет албанских мушкараца у околини Ораховца.

Жалбено веће усвојило је и Ђорђевићеву жалбу на висину првостепене казне, оцењујући да је првостепено веће погрешило када је његов високи положај узело као отежавајућу околност, без процене да ли је он тај положај злоупотребио.

Коначном пресудом, међутим, потврђена је Ђорђевићева кривица по свим тачкама оптужнице за присилно премештање, депортације, убиства и прогон Албанаца са Косова у првих шест месеци 1999. када је био начелник Ресора јавне безбедности МУП-а Србије и помоћник министра унутрашњих послова.

Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и кршење закона и обичаја рата. Потврђено је и да су злочини почињени у оквиру удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било трајно уклањање Албанаца са Косова.

Правоснажном пресудом је утврђено да је генерал Ђорђевић одговоран за протеривање стотина хиљада косовских Албанаца, као и за убиство и премештање тела најмање 724 албанска цивила у масовне гробнице у Батајници, Петровом Селу код Кладова и код језера Перућац у околини Бајине Баште.

Прикривање лешева као доказа злочина наредио је тадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић, пресудио је Трибунал.

На крају жалбеног поступка прошле године, генерал Ђорђевић је, у обраћању судијама, потврдио да су српске снаге безбедности на Косову 1999. починиле злодела над Албанцима и извинио се жртвама и расељеним цивилима.

Признао је и да је учествовао у прикривању тела убијених Албанаца, нагласивши да се због тога каје.

Усвојивши жалбу тужилаштва, веће је Ђорђевића прогласило кривим и за прогон Албанаца путем сексуалног насиља.

Првостепеном пресудом, он је био ослобођен кривице за то дело. Новој осуди, међутим, судије су придале мању важност, оцењујући да је смањивање казне оправдано.

Жалбено веће је одлучило да ће Ђорђевић остати у Хашком трибуналу где ће сачекати пребацивање у земљу у којој ће издржавати казну.

Ђорђевић је ухапшен 17. јуна 2007. године у Црној Гори и истог дана је изручен суду у Хагу. Трибунал је прошле седмице изрекао прве правоснажне пресуде српским званичницима за злочине на Косову.

број коментара 3 пошаљи коментар
(уторак, 28. јан 2014, 08:40)
anonymous [нерегистровани]

sudska farsa

Smanjena kazna sa 27 na 18 g ! Boze jadni li smo, a hrvatski generali za koje se naslo 27 miliona evra su pusteni. Spasi i pomiluj!

(уторак, 28. јан 2014, 01:30)
anonymous [нерегистровани]

Haški jadnici!

Kako brzo lete optuznice i to masne kada su srbi u pitanju! Šta je gospodo sa žutom kućom, nemojte mi reći da nemate dokaze, naravno imate ali nije pogodno da ih sada iznosite jer Tači upravo pregovara u Briselu a i nominovan je za nobelovu nagradu. To sebi ne možete dozvoliti nobel stvarnom zlocincu na Kosovu! Jadni ste da jadniji ne možete biti!

(понедељак, 27. јан 2014, 17:15)
anonymous [нерегистровани]

Tipican Hag

Ovo je tipican Hag, gotova sprdnja, uzmu sad tamo nekog manje znacajnog optuzenika i smanje mu kaznu, da bi se cisto eto reklo pa vidite da mi realno smanjujemo kazne i Srbima, ne samo Bosnjacima i Hrvatima, sve to da bi pokusali da opravdaju svoje kriminalno delovanje svih ovih godina koje nije videlo pravdu ni iz svemira. Ovo sto radi Haag je cist fasizam, zamotan u jednan tzv demokratski paket. Na scenu se ponovo vraca fasizam u Evropi, samo sto se to danas tako vise ne zove. Nadam se da ce sve ove sudije prodate duse da stigne teska kazna za ovo sta su srbskom narodu naneli, pre svega buducim generacijama, na koje ce svi da pokazuju prstom i nazivaju genocidnim narodom. Ali ne brinite, ono ce njih i ceo zapadni udruzeni zlocinacki poduhvat protiv Srba jednom pravda stici. Zivi bili pa videli.